В Русе сключват договор 28 асистенти и възпитатели на хора с увреждания

0
Кандидатстването е отворено, а нови хора ще бъдат наемани докато има средства
Кандидатстването е отворено, а нови хора ще бъдат наемани докато има средства Видео: БНТ

Първите 28 лични асистенти и помощник-възпитатели на възрастни и деца с увреждания в Русе, одобрени по националната програма, сключват договор до края на месеца.

Кандидатстването е отворено, а нови хора ще бъдат наемани докато има средства, уточниха от регионалната дирекция „Социално подпомагане”.

540 са децата с увреждания в Русе, за които семействата им получават различни видове социална помощ. Националната програма осигурява лични асистенти на хора с увреждания с 90 и над 90% с определена чужда помощ, както и на децата с увреждане между 50 и 90 на сто. Тази помощ се предлага вече петнайсет години. От миналата година към услугите се включват и помощник-възпитатели за децата.

Цветелин Симеонов, началник отдел „Социална закрила“ към Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе: Помощник-възпитателят е дейност, която е включена от 2017 г. и подпомага предимно емоционалното, физическо и социално развитие на децата. Неслучайно за помощник-възпитател минималното изискване е средно образование.”

За миналата година 14 помощник-възпитатели и 46 лични асистенти са се грижили за 61 деца и възрастни с увреждания в община Русе, отчете Симеонов. На този етап тази година е осигурено финансиране само за 28 помощници и асистенти.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари