В Русе и Враца брашното е най-скъпо

0
Наблюдава се леко повишение на средните цени на брашно тип „500” за страната на едро и на дребно
Наблюдава се леко повишение на средните цени на брашно тип „500” за страната на едро и на дребно Снимка: БГНЕС / Архив

Леко повишение на средните цени на брашно тип „500” за страната на едро и на дребно в по-малките магазини спрямо предходната седмица, отбелязват от земеделското министерство в обзор на пазара през миналата седмица

В големите търговски вериги цената на дребно остава без промяна, показват анализите, пише  Agrozona.bg

По тържищата в страната цените на едро на продукта се движат в границите от 0,79 лв./кг (Стара Загора) до 1,30 лв./кг (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в шест от областните центрове се отчита увеличение на цените с между 0,8% и 15,7% (най-значително във Велико Търново), а в други три – понижение от 1,2% до 3% (Плевен). Средната цена на едро на брашното за страната се повишава 1% на седмична база, до 1,05 лв./кг.

Предлагането на дребно на брашното в големите търговски вериги е на цени от 1,19 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1,49 лв./кг (Видин, Враца и Монтана). Седмични ценови отклонения се отчитат във Варна, Разград и Силистра, където продуктът поскъпва с между 1,5% – 2,4%, а в Пазарджик и Пловдив – поевтинява с по 4%. Това не променя средната цена за страната в големите търговски вериги и тя остава 1,30 лв./кг.

Цените на брашното в другите търговски обекти са в диапазона от 1,14 лв./кг (Пазарджик) до 1,58 лв./кг (Русе). В девет от областите е налице повишение на цените в рамките на 0,7% – 8,3% (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) на седмична база, a единствено в Монтана – понижение, с 3,2%. Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги е 1,34 лв./кг, с 1,5% над нивото от предходната седмица.

През наблюдавания период цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,04 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги, като разликата в тази посока достига до 0,31 лв./кг в Русе. В десет области продуктът се търгува от 0,04 лв./кг до 0,28 лв./кг (Монтана) по-евтино в другите търговски обекти, отколкото в големите търговски вериги.

Средно за страната маржът между цените на едро и на дребно на брашното е 0,25 лв./кг за големите супермаркети и 0,29 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям за големите търговски вериги във Враца – 0,68 лв./кг, а за другите търговски обекти в Русе – 0,58 лв./кг. В Благоевград, София и Пловдив цените на дребно на продукта в големите търговски вериги са по-ниски от тези на едро, с между 0,06 лв./кг и 0,09 лв./кг. В по-малките магазини в Пловдив цената също е под тази на едро, с 0,08 лв./кг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари