Какво ще спечели България от приемането ни в Шенген?

9
Шенген е още едно улеснение за бизнеса и туристите
Шенген е още едно улеснение за бизнеса и туристите

Шенген е още едно улеснение за бизнеса и туристите

Експерти обясняват защо е добре да влезем в Шенгенското пространство. Всеки ден милиони души пресичат вътрешните граници между страни от Шенгенското пространство. Тези хора пътуват по различни причини и съответно правото на свободно движение означава различни неща за тях. Шенгенът обаче не е важен само заради възможността за свободно преминаване. Това, което той позволява има своите икономически елементи.

Какво ще означава за икономиката ни приемането ни в Шенген?

"Най-общо казано приемането ни в Шенген ще гарантира бързия транзит на стоки. Това ще е добре дошло за българските търговци. Това разбира се ще е добре и за целия поток туристи, които преминават през страната ни", каза финансистът Кольо Парамов, цитиран от businessnovinite.bg.

По думите му Шенген е още едно улеснение за бизнеса и туристите.

Отпадането на вътрешните граници в ЕС и унифицирането на изискванията към стоките ще махнат много от сегашните пречки. Бизнесът ще има възможности за привличане на повече клиенти от съседни държави или директно да се разраства.

Според експерти от Института за пазарна икономика, в момента чакането на границите носи значителни допълнителни разходи за износителите и транспортните фирми. Не е без значение и блокирането на ресурсите им, тъй като камионите които чакат по границите не могат да се използват за друг превоз.

Улесняването на връзките с околните шенгенски страни създава възможности за развитие на трансграничен бизнес. Това важи с особена сила в сценарий, в който Румъния също се присъединява към споразумението, заради малкото разстояние между Русе и Силистра до водещия икономически център Букурещ. Днес то обаче е затруднено от контрола по мостовете на Дунав.

Присъединяването към Шенгенското пространство създава нови възможности за работа както за българи, така и за граждани на други страни в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Иван.
    Кога експертите ще разберат че България е на управляващите не е на българите???
  • 0
    10
    Тони
    Нищо няма да спечели,ние и сега работим и живеем в Европа,ще направим пералната на евро които имат крадцитедепутати
  • 1
    9
    единственото
    което ме вълнува от шенгеня е, дали ще изчезнат опашките и задръстванията на моста, щото друго лично за мен не се променя!
  • -3
    8
    Доналд Тръмп
    С една дума нищо не печелим,а само губим !Къде е това производство,къде имаме пазари ?
  • 13
    7
    Не на ШЕНГЕН
    Не на еврото,не на НАТО.Затвор за рушителите на Българската държава.Конфискация на всичкото им имущество,средства,авоари.Както са правили дядовците им,бащите им и майките им като принудително са изселвали хора и отнемали жителство,същото да постигне и тях.Да видят какво е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари