Няма да напиша, че в МОН работят пълни кретени, но си го мисля, държа да се знае!

3
Борисов дали знае, че в МОН само телефонистката си е на мястото?!
Борисов дали знае, че в МОН само телефонистката си е на мястото?!

Борисов дали знае, че в МОН само телефонистката си е на мястото?!

Поне два пъти в годината ми се налага да звъня в Министерството на образованието и науката, за да получа разяснения по някой образователен казус. Влизам в сайта на министерството, търся секцията с отдели и експерти, за да се ориентирам към кого да отправя питането си, но такава информация няма. Знаем, че има експерти, но само знаем, че ги има, имената им са една от най-големите държавни тайна.

Каква е процедурата, когато не знаеш кой е компетентен да отговори на въпросите ти?

Разказваш накратко проблема на телефонистката, а от нея се очаква да се ориентира с кого да те свърже. Най-често и тя не знае към кого да те препрати, защото не й е работа да знае, и започва да те свързва наред. Чуваш повикването, но не чуваш някой да вдига слушалката. Следва позвъняване на друг номер, след това на още няколко, и отново същата история. Миналата учебна година ми трябваше експертът по физическа култура и спорт, но единственият, който си бе на работното място, и по негово признание-съвсем случайно, бе експертът по музика. Ориентира ме както можа във физкултурния казус и си пожелахме спорна учебна година.

Днес се повтори същата ситуация. Звъня до централата, разказвам на телефонистката за какво иде реч и тя почва да звъни по вътрешните линии. Никой не вдигна телефона. В отчаянието си помолих да ме свърже със секретарката на министъра, но и тя не вдигна. Толкова се вбесих, че попитах телефонистката: „В това министерство освен вас, никой друг ли не е на работното си място?” Тя се сконфузи: „Ами аз съм си на мастото, за другите не знам”.

А за какво ми беше нужно да се свържа с експерт?

Някой в МОН лансира някаква нова и по мнения на колеги, уникално тъпа идея, която, според анонимните експерти, ще облекчи учителя, но на практика се получава обратното. Директорът ни обясни, че може да изказваме мнения по предложението, но не може да посочи към кого да ги отправяме. Това беше причината да звъня и да се убедя лично, че експертите в МОН са толкова заети как да отровят още по-успешно образованието, че даже не ходят на работа.

За тези, които нямат представа от учителската работа, обяснявам:

В началото на учебната година всеки учител подготя годишно тематично разпределение. В него записва темите, които ще преподава, по колко часа ще отдели на тема, вид на урока, новите понятия, на които трябва да наблегне, и т.н. В последните години учителите ползват готови тематични планове, изготвени от авторите на самите учебници, и които са поместени в книгите за учителя. Някои авторски колективи даже качват тематичните планове на дискове, за да улеснят учителя при свалянето им и нанасяне на корекции по тях. За всеки учебен предмет тематичният план е с различна структура, защото и учебната материя е различна. Точно това прави готовите планове удобни за ползване, защото те ориентират в основните акценти на всеки урок, които авторите на учебника са предвидили за всяка тема.

Книгите за учителя се отпечатват по поръчка на МОН и струват на данъкоплатеца стотици хиляди левове.

Но тази година някой анонимен просветен спец е решил да „облекчи” учителя, като е предложил универсална форма за тематични планове, която буквално взриви учителските колективи, защото за един предмет е важно да има графа „нови понятия”, за друг формите на класно-урочна работа. Но такива графи вече няма. Вместо това има графа „Методи на работа”. Сега срещу всяка тема учителят трябва да описва какви методи ще използва, а още от времето на килийните училища учебните методи са едни и същи, повтарят във всеки учебне час и почти по всеки предмет, а именно: изложение на учителя, обяснение, демонстрация, беседа, работа с учебника, работа с нагледен материал и др. Във всеки един предмет и във всеки един урок се използват в комплект всички тези методи, но просветните другари са решили, че трябва да се записват срещу всяка тема. Вместо това махат всички допълнителни графи в тематичните разпределения на издателствата, което прави книгите за учителя излишни, а разходите за тях – разхищение, заслужаващо прокурорска намеса.

Какво да кажа повече?

МОН отдавна се превърна в синоним на безпросветното реформаторство, свърталище на любителите на еврофондове, и за здравето и спокойствието на учители и ученици е по-добре да го няма. Оставете една телефонистка да консултира по телефона и си отивайте по живо и здраво! Поне няма да тежите на бюджета!

Няма да напиша, че в МОН работят пълни кретени, но си го мисля, държа да се знае!

Н. Велинова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари