В Кърджали раздадоха над 3000 порции ашуре

1
Инициативата е по случай едноименния празник
Инициативата е по случай едноименния празник Снимка: БТА

Инициативата е по случай едноименния празник

Над 3 000 порции ашуре бяха раздадени на мюсюлмани и християни в Кърджали, по случай Деня Ашуре, предава БТА.

По традиция това се случи на пазара в родопския град, като символ на единство и толерантност. В раздаването се включиха кметът на града д-р инж. Хасан Азис, заместник-консулът на Турция в Пловдив Халит Таръ, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.

Преди всичко искам да благодаря на всички, които сте тук и правим така, че да бъде жива традицията, да бъдем заедно, да си поделяме залъка. Заедността е най-силното послание на Кърджали – заедността и това, че всички сме заедно в най-трудните и в най-хубавите моменти, без значение на пол, вяра и народност.“, каза пред присъстващите кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис.

Той благодари на побратимената на Кърджали община Осман Гаази в Бурса и лично на кмета Осман Дюндар за това, че независимо от превратностите на времето традицията, свързана с Деня Ашуре, продължава и вече се отбелязва за 16-ти път.

Мюсюлманският празник се отбелязва на десетия ден от месец Мухарем. От този ден в рамките на един месец се готви и се раздава от сладкото ястие. Традицията в Кърджали не е прекъсвала и по време на ковид пандемията.

Тогава сладкия десерт по случай Деня Ашуре се раздаваше под формата на пакети както на жителите на града и кварталите, така и на тези от селата, а не се раздаваше на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари