В Дена на независимостта отвори врати крепостта Трапезица

0
Кулминацията на тържествата е във Велико Търново
Кулминацията на тържествата е във Велико Търново Видео: Нова телевизия

Точно преди 108 години с манифест на Фердинанд Княжество България става царство.

Манифестът на независимостта е прочетен във Велико Търново. Затова именно там е и кулминацията на тържествата, с които отбелязваме Деня на независимостта.

Тържествата в старопрестолния град започнаха рано тази сутрин и продължават цял ден. Площадът е изпълнен с много хора – жители и гости на Велико Търново. Там се събира и политическият елит, ще има тържествен марш и заря. На хълма Царевец традиционно ще има и спектакъла „Звук и светлина”.

На 22 септември 1908 г. след литургия в църквата „Свети 40 мъченици” е прочетен за първи път манифеста на независимостта. След това местните са се качили на Царевец, за да узаконят този акт.

108-ата година от обявяването на Независимостта на България е по-специална за Велико Търново, защото крепостта Трапезица отвори врати за посетители. Мястото – достъпно след дарения от Азербайджан. Историческото събитие бе увековечено с валидирането на специална пощенска марка, показва Нова телевизия.

София също отбеляза годишнината от обявяването на Независимостта на България. В тържествата участва Националната гвардейска част. Пред Президентството беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Честването се проведе и на площад "Княз Александър I". Пред Паметника на Независимостта гвардейци поднесоха цветя и венци, а Софийският духов оркестър и хор "Света София" изпълниха патриотични химни.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари