Разград отбеляза тържествено 144-та годишнина от Освобождението си

0
Общоградското тържество завърши с празнични илюминации
Общоградското тържество завърши с празнични илюминации Снимка: КИС 13, архив

Разград отбеляза тържествено 144 години от Освобождението и празника на града

Ритуалът се проведе на площад "Възраждане", мястото, където на 28 януари 1878 населението на Разград е посрещнало руските войски, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков, предаде БТА. 

Тържественият ритуал започна с въвеждане в Мавзолея-костница на иконите с ликовете на светците-воини Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, дарени от освободителите на Разград преди 144 години. Церемонията беше осъществена от ветерани от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

На днешния ден преди 144 години започна новата летопис на Разград и на Лудогорието. В нея имаше всичко - падение и възходи, кървави войни, времена на къртовски труд, на съзидание и творчество. Но Разград и хората на Лудогорието никога не се предадоха, не успяха да ги сломят нито трудностите, нито тежките беди, каза в празничното си слово кметът Денчо Бояджиев. Той подчерта, че, преодолели всичко, днес разградчани с упорито достойнство продължават своя път напред през времето.

Жителите и гостите на града бяха поздравени с празника от генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов. Прочетен беше и поздравителен адрес от министъра на отбраната Стефан Янев.

Мавзолеят-костница и паметникът на Свети Георги на площада бяха отрупани с венци и цветя на признателност от ръководството на общината, институции, политически и обществени организации, признателни граждани.

Общоградското тържество завърши с празнични илюминации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари