Честваме 115 години независима България!

0
Празникът ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна
Празникът ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна Снимка: Facebook / Румен Радев

Празникът ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна

На 22 септември 2023 г. България чества 115 години от обявяването си за независима държава. Денят се чества като официален празник от 1990 г. и ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна.

Какво се случва на тази дата преди 115 години?

В нощта срещу 22 септември 1908 г. министър-председателят Александър Малинов посреща княз Фердинанд на военния параход "Хан Крум" край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Велико Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите.

Тържествата в Велико Търново

По традиция център на тържествата е старата столица Велико Търново.

Празничният ден започва рано сутринта със Света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. След това ще се състои водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ "Васил Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

От 10:30 часа ще се състои военен ритуал за издигане националното знаме на Република България на хълма "Царевец".

Тържествената заря-проверка ще се проведе на площад "Цар Асен І" от 19:30 часа.

Денят на Независимостта ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 60
    4
    русенец
    А съгласувахте ли честването със старшия брат? А с ЕС? Каква независимост, бе путьовци? Последните 700 години сме били независими 2-3 години!
  • 68
    3
    Лъжи и пропаганда
    Пълни глупости и лъжи! В момента булгаристан нито е независима, а е робска колония на САЩ. В която половината от населението беше избито през последните 20 години. Другата половина от населението ще бъде избита през следващите 20 години от злодеите-сатанисти, които тази сутрин ги гледате по телевизора да ви честитят "независимостта"
  • 0
    2
    За 1
    Рушлямските негодници, като този отдолу, се изплюха и на тази дата, една от най-светлите в историята ни! Защото не е свързана с любимата им Раша, напротив. Гнусни безродници! Денят на независимостта е нашият национален празник!
  • 76
    1
    не_ЗАВИСИМОСТ
    Да, България и правителствата ѝ са независими – от тях НИЩО не зависи! Да са ви честити новите цени на бензина и дизела, пардон, на ВСИЧКО! ............................. https://epicenter.bg/article/Na-parvo-chetene--Parlamentat-reshi-da-prekrati-derogatsiyata-za-vnos-na-ruski-petrol/327052/2/0
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари