В Беларус влезе в сила смъртно наказание за държавна измяна

4
Документът беше одобрен от Съвета на републиката (горната камара) и подписан от президента Александър Лукашенко
Документът беше одобрен от Съвета на републиката (горната камара) и подписан от президента Александър Лукашенко Снимка: ЕПА / БГНЕС

Документът беше одобрен от Съвета на републиката (горната камара) и подписан от президента Александър Лукашенко

В Беларус влезе в сила закон, който предвижда възможност за налагане на смъртно наказание на длъжностни лица за държавна измяна, предаде БГНЕС.

Законопроектът "За изменение на кодексите за наказателна отговорност" е внесен от Министерския съвет в Камарата на представителите (долната камара) на Народното събрание на Беларус в края на октомври 2022 г. Той беше приет в началото на декември на първо четене и в края на февруари 2023 г. на второ четене. В края на февруари документът беше одобрен от Съвета на републиката (горната камара) и подписан от президента Александър Лукашенко на 9 март. Нормативният акт беше публикуван в Националния правен интернет портал на 14 март и влезе в сила 10 дни по-късно.

Със закона се изменя част 2 на член 356 от Наказателния кодекс (НК) на Беларус "Измяна на държавата“. Той предвижда възможност за наказание под формата на доживотен затвор или смъртно наказание за държавна измяна, извършена от длъжностно лице, заемащо публична длъжност, предаде Анадолската агенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    daskal
    Чудно! Пълна реабилитация на най-кървавото събитие в човешката история - сталинизма. Нали се сещате колко лесно е по такива "закони" да те обвинят в държавна измяна?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари