Ултрапреработените храни са свързани с влошаване на умствените способности

1
Упадъкът на когнитивните способности е свързан с ултрапреработените храни, показва проучване
Упадъкът на когнитивните способности е свързан с ултрапреработените храни, показва проучване

Упадъкът на когнитивните способности е свързан с ултрапреработените храни, показва проучване

Консумацията на ултрапреработени храни, които представляват повече от 20% от дневния ви калориен прием всеки ден, може да ви изправи на пътя към влошаване на когнитивните способности, разкрива ново проучване.

Всички знаем, че консумирането на ултрапреработени храни, които улесняват живота ни - като пакетирани супи, сосове, замразени пици и готови за консумация ястия - не е полезно за здравето ни. Не е полезно и поглъщането на всички храни, които толкова обичаме: хот-дог, колбаси, бургери, пържени картофи, газирани напитки, бисквити, торти, бонбони, понички и сладолед, и това са само някои от тях.

Проучванията показват, че те могат да повишат риска от затлъстяване, проблеми със сърцето и кръвообращението, диабет и рак. Те дори могат да съкратят живота ни, пише CNN.

Сега ново проучване разкрива, че консумирането на повече ултрапреработени храни може да допринесе за цялостното влошаване на когнитивните способности, включително в областите на мозъка, свързани с изпълнителното функциониране - способността за обработване на информация и вземане на решения.

Всъщност мъжете и жените, които са консумирали най-много ултрапреработени храни, са имали 28% по-бърз темп на глобален когнитивен упадък и 25% по-бърз темп на упадък на изпълнителните функции в сравнение с хората, които са консумирали най-малко количество ултрапреработени храни, показва проучването.

"Макар че се нуждаят от допълнителни проучвания и повторения, новите резултати са доста убедителни и подчертават решаващата роля на правилното хранене за запазване и укрепване на здравето на мозъка и за намаляване на риска от мозъчни заболявания с напредването на възрастта", казва Руди Танзи, професор по неврология в Харвардското медицинско училище и директор на изследователското звено по генетика и стареене в Масачузетската обща болница в Бостън. Той не е участвал в проучването.

Танзи, който е писал за ултрапреработените храни в книгата си "Лечебният Аз: Революционен нов план за зареждане на имунитета и добро здраве за цял живот", заяви, че основният проблем с ултрапреработените храни е, че "те обикновено са с много високо съдържание на захар, сол и мазнини, които насърчават системното възпаление, може би най-сериозната заплаха за здравословното стареене на тялото и мозъка.

"Същевременно, тъй като са удобни за бързо хранене, те заместват и консумацията на храни с високо съдържание на растителни фибри, които са важни за поддържане на здравето и баланса на трилионите бактерии в чревния микробиом", добави той, "което е особено важно за здравето на мозъка и намаляване на риска от свързани с възрастта мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер."

Това не са много калории

Проучването, представено в понеделник на Международната конференция на Асоциацията на болните от Алцхаймер през 2022 г. в Сан Диего, проследява над 10 000 бразилци в продължение на 10 години. Малко над половината от участниците в проучването са жени, бели или с висше образование, а средната възраст е 51 години.

В началото и в края на изследването са проведени когнитивни тестове, които включват незабавно и забавено припомняне на думи, разпознаване на думи и глаголна плавност, а участниците са били попитани за начина им на хранене.

"В Бразилия ултрапреработените храни съставляват от 25 до 30 % от общия прием на калории. Имаме Макдоналдс, Бъргър Кинг и ядем много шоколад и бял хляб. За съжаление, това не е много по-различно от много други западни страни", казва съавторът д-р Клаудия Суемото, доцент в отдела по гериатрия в Медицинския университет в Сао Пауло.

"Петдесет и осем процента от калориите, консумирани от гражданите на Съединените щати, 56,8 % от калориите, консумирани от британските граждани, и 48 % от калориите, консумирани от канадците, идват от ултрапреработени храни", каза Суемото.

Ултрапреработените храни се определят като "промишлени формули от хранителни вещества (масла, мазнини, захари, нишесте и протеинови изолати), които съдържат малко или никакви цели храни и обикновено включват ароматизатори, оцветители, емулгатори и други козметични добавки", според проучването.

"Хората, които са консумирали повече от 20% от дневните калории от преработени храни, са имали 28% по-бърз спад в глобалното познание и 25% по-бърз спад в изпълнителното функциониране в сравнение с хората, които са консумирали по-малко от 20%", казва съавторът на изследването Наталия Гонсалвес, изследовател в катедрата по патология в Медицинския университет в Сао Пауло.

За човек, който приема 2000 калории на ден, 20% се равняват на 400 или повече калории - за сравнение, малка поръчка на пържени картофи и обикновен чийзбургер от McDonalds съдържа общо 530 калории.

Участниците в проучването, които са консумирали най-много ултрапреработени храни, "по-често са били по-млади, жени, бели, с по-високо образование и доходи, по-вероятно е никога да не са пушили и по-рядко да са настоящи консуматори на алкохол", установява проучването.

"Хората трябва да знаят, че трябва да готвят повече и да приготвят сами храната си от нулата. Аз знам. Казваме, че нямаме време, но всъщност това не отнема толкова много време", каза Суемото.

"И си заслужава, защото така ще предпазите сърцето си и ще предпазите мозъка си от деменция или болестта на Алцхаймер", добави тя. "Това е основното послание: Спрете да купувате неща, които са суперпреработени."

Превод: Dunavmost.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари