Украйна: Оръжията ни свършват и не можем да продължим войната

8
Призивът на Украйна за повече оръжия и боеприпаси става все по-силен
Призивът на Украйна за повече оръжия и боеприпаси става все по-силен Снимка: Дарик Радио

Призивът на Украйна за повече оръжия и боеприпаси става все по-силен

"Ако тръгнем в настъпление тази година и си върнем земята, тогава ще спечелим, но ако това не се случи, тогава нямаме ресурсите войната да продължи още много“, категоричен е украински командир

Призивът на Украйна за повече оръжия и боеприпаси става все по-силен, колкото по-дълго продължава войната, пише Би Би Си, цитирана от Дарик Радио. Сега се готви голяма офанзива, но в същото време Украйна все още трябва да изразходва огромни ресурси само за поддържане на позицията си.

Въпреки скорошната поява на модерни оръжия като танкове и бронирани превозни средства, Украйна остава силно разчитаща на по-стария си арсенал от съветската ера.

Произведената в Русия система за противовъздушна отбрана "Бук", която може да се насочва срещу самолети, дронове и ракети, все още е едно от нейните ценни притежания. Това усъвършенствано оръжие е помогнало на Русия да поеме контрол над небето. Йозеф, командирът на Бук, заяви, че това е „цел номер едно за Русия“. Това обяснява изключителните грижи, положени за опазването му. Дългото превозно средство с радарния купол е заровено в дълбок изкоп, покрит с камуфлажна мрежа. Отгоре има две сиви ракети.

По-рано този месец онлайн беше изтекъл тайник от секретни американски документи - карти, диаграми и снимки, разкриващи подробни разузнавателни данни, събрани за войната.

В документите се говори за остър недостиг на ракети "Бук" при украинската армия. Йозеф опроверга информацията като заяви, че това не е вярно. Той призна обаче, че Бук се оказва труден за поддръжка и Украйна се нуждае от повече. „Нямаме достатъчно. Частите се чупят, а ние нямаме резервни, защото заводите, които ги произвеждат, не са в Украйна“, каза той.

Йозеф не само оспорва част от съдържанието на тези изтекли доклади на американското разузнаване. Той се съмнява дали наистина са разкрили някакви тайни.

„Защо да се сърдим на американците? Защото дадоха информация, която руснаците имат от 20 години? Смешно!“, каза Йозеф. Русия, смята той, винаги е знаела за възможностите на въоръжените сили на Украйна.

Русия обаче все още не знае времето или мястото на очакваната офанзива на Украйна. Това ще бъде от ключово значение за връщането на територии и облекчаване на част от натиска, който се усеща по фронта на Украйна от 1300 км. Където и да се случи, Русия ще трябва да пренасочи част от силите си.

Украйна обаче също трябва да въоръжи и оборудва нови части, за да проведе тази офанзива. И двете страни се борят да изхранят фронтовата линия.

На друго място близо до Бахмут украинските войски от 80-та бригада вече използват стотици артилерийски изстрели на ден, за да се опитат да отблъснат настъплението на Русия.

Те вече използват част от оръжията, доставени от Запада. Сергей и хората му работят с британско леко артилерийско оръдие L119. Сергей обаче сподели, че и те трябва да бъдат презареждани. Той казва, че стрелят средно по 30 патрона на ден.

Имаме достатъчно хора за момента, но имаме нужда от боеприпаси. Боеприпасите са най-важни“, сподели той.

„Ако тръгнем в настъпление тази година и си върнем земята, тогава ще спечелим, но ако това не се случи, тогава нямаме ресурсите войната да продължи още много“, категоричен е той.

Владимир, командирът на „Град“, е още по-прям. „Страната е изтощена, икономиката също“, каза той. И той се опасява, че ако действията на Украйна на бойното поле не са решаващи тази година, подкрепата на Запада може да отслабне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    123
    Всичко е пунта мара, заради нескопосаната контраатака, която предстои. Наляха им всичко. Дори огромен брой снаряди с обеднен уран вече са доставени от великобритания. Имат всичко. Правят се на умрели кучки. Да се юрват, да измират и да си идва всичко на мястото.
  • 0
    11
    до Bonkerz
    Викаш, да се откажат от езика си? Също, както нашите северо-западни македонски „братя“ държат на техния си древен македонски език. Език, говорен още от Аристотел, Филип Македонски и Александър III. Слез на земята (от масата), украинският език е смес най вече от руски, полски и румънски. Изкуствена държава, която щеше да си крета тихо ако не беше тръгнала да потушава етническо гражданско неподчинение с геноцид. Руснаците разбира се реагираха по най-лошия начин, но те само толкова могат. Резултатът е, че руснаци се бият с руснаци, а американците наливат барут в огъня.
  • 5
    10
    До 8та хохла
    Абе пизда що не си в усрайната да спираш патроните с гърди и да си жив щит на наркоманчето Зелце?!???? Деееба и усраинската ти третополова преебана хохла!
  • 1
    9
    аз не знам
    кой е слабоумен, ама май нас се опитват да ни правят на такива! Само щатите са дали военна помощ на укрите повече от военния бюджет на рашките! Европейската помощ отделно и тези пак реват нямаме нищо? Това какво значи?!? Нали побеждават, а оръжия се губят, когато губиш войната. Руснаците уж губят, ама всеки пише, че дневно например употребяват 10 пъти повече снаряди, което ще рече, че имат в пъти повече и артилария?!? А уж губят, ерго, някой ни стяга якятя и както вика Витанов юрдечетата яко крякат!
  • -12
    8
    До 7-мия трол
    Не знам дали по слабоумие ви избира Мутрофанката, ама с това нищописане като твоето явно е така! Нито структурирана мисъл, нито синтаксис... не че знаеш какво са това де. ПишЕте повече, да се излагате жестоко, те хората не са прости, тролчета тероруZZки! ХАХАХАХА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари