Ученици от МГ "Баба Тонка" почерпиха опит и знания от Нели Пигулева

1

На 20.11.19 МГ "Баба Тонка" отбеляза като продължаваща инициатива на Седмицата за насърчение на четенето една среща с Нели Пигулева.

Нели Пигулева е известна русенска журналистка, поетеса и преводачка от руски, френски и латвийски език. На любезната покана на учителя по български език Цветелина Цветанова, Нели откликна в качеството си на преводач на арменската писателка Мариам Петросян. 

Мариам е завършила е Колеж по изкуствата и дълги години работи като художник аниматор в Русия и Армения.

Публикуването на трилогията „Домът, в който...“ през 2009 г. й носи световна слава. Трите книги („Пушача“, „Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“) са преведени на редица езици, сред които английски, италиански, унгарски, полски, испански, френски, чешки, македонски. През 2010 г. Петросян е номинирана за руската награда „Букър“ („Русский Букер“), както и за множество руски литературни призове, сред които Наградата за най-добра книга на руски език от автор, живеещ в друга страна.През 2018 г. английският превод на „Домът, в който...“ е включен в краткия списък с номинации за наградата „Чети Русия“ (Read Russia Prize).

Българският превод е дело на завършилата Московския литературен институт Нели Пигулева. На срещата с деветокласниците от математическата гимназия Нели говори за спецификата на преводаческия труд, чете откъси от интересната фентъзи трилогия, която определи повече като магически реализъм, и отговори на множество въпроси. Дълго след представянето на книгата учениците разговаряха с Нели Пигулева неформално и направиха заявка за нова среща след прочитането на романите.

Цветелина Цветанова - старши учител по БЕЛ в МГ „Баба Тонка“ 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари