Учените очакват образуването на нов суперконтинент Амазия

0
Транформацията на Земята след 100 милиона години
Транформацията на Земята след 100 милиона години

Вероятно си представяте нещо от сорта като движение на тектоничните плочи на Земята. Защото точно те са отговорни за всичките земетресения и другите природни бедствия, на които сме свидетели все по-често. Тектоничните движения са отговорни и за преместването на континентите. Така е, да, континентите постоянно се движат. Нещо, което ние не усещаме, понеже се случва твърде бавно, поне според скалата на продължителността на нашия живот и нашите усещания.

Earth 100 mln years1 Суперконтинентът Пангеа е съществувал преди 200 милиона години, след което е започнал да се разделя, чак до момента, в който ние се намираме днес и познаваме съвременното географско разположение на континентите на планетата Земя.

И все пак днешната географска карта на Земята, съвсем не е последната такава. Континентите постоянно се движат и след няколко десетки милиона години нашата планета ще изглежда по съвсем различен начин, отколкото я познаваме сега.

Споделяме с Вас видео, в което ще видите развитието на континентите в миналото и какво ги (ни) очаква в следващите 100 милиона години. Видеото е създадено въз основа на научни изследвания и факти. Още повече, че учените очакват и образуването на нов суперконтинент Амазия!

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари