Какво ще се случи, ако Земята внезапно спре да се върти?

2
При такова катастрофално събитие продължителността на един „ден“ може да бъде шест месеца
При такова катастрофално събитие продължителността на един „ден“ може да бъде шест месеца

При такова катастрофално събитие продължителността на един „ден“ може да бъде шест месеца

Какво би станало, ако въртенето на Земята изведнъж спре? Геологът Джеймс Зимбелман проведе изследване за възможните последици от този хипотетичен сценарий.

Според Зимбелман, въпреки че идеята за внезапното спиране на въртенето на Земята звучи като научна фантастика, няма сили, които да я направят реална. Въпреки това, в случай на такова катастрофално събитие, трябва да се помни първият закон на Нютон.

Когато сте на слънчев плаж на екватора, всичко изглежда спокойно и премерено. Но ако Земята внезапно спре, ние, заедно с околната среда, ще се преместим на изток със свръхзвукова скорост. Професорът по науките за Земята и околната среда Джоузеф Леви предупреждава, че сблъсъците ще бъдат фатални и водата ще се ускори, създавайки гигантски цунами.

Дървета и сгради, които изглеждат здрави, ще бъдат уязвими на непреодолима сила. Материалите ще могат да издържат на компресия, но разтягането, когато Земята внезапно спре, ще доведе до разрушение.

Леви посочва, че шансовете за оцеляване се увеличават близо до полюсите, където скоростта на въртене е по-ниска. Повечето населени райони обаче са далеч от полюсите, което излага жителите на риск от високи скорости.

Един ден ще бъде шест месеца

Ако Земята изведнъж спре да се движи, разпределението на деня и нощта ще се промени драстично. Продължителността на един „ден“ може да бъде шест месеца, обричайки половината планета на продължително излагане на слънчева светлина, с отрицателни последици за културите и водните ресурси.

Разпределението на слънчевата светлина би нарушило обичайния модел на времето. Слънчевата радиация обикновено е насочена към екватора и създава предвидими въздушни течения. Рязкото спиране обаче ще доведе до затруднения при прогнозирането на времето и промени в атмосферните условия, пише Meteo Balkans.

Въпреки постепенното забавяне на въртенето на Земята поради приливно спиране, причинено от Луната, научните доказателства сочат, че е невъзможно да се спре напълно поради огромната енергия и размер на планетата. Според учени от НАСА вероятността въртенето на Земята внезапно да спре е изключително малка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари