Убиха надеждата за живот на малкия Стефчо

3
Тъгата няма да я описвам. Съкрушен си. Сякаш всяка една надежда е убита, споделя майката на 9-годишното момче
Тъгата няма да я описвам. Съкрушен си. Сякаш всяка една надежда е убита, споделя майката на 9-годишното момче Видео: bTV

Българско семейство емигрира, за да лекува сина си в чужбина.

Историята на Дамян със спинална мускулна атрофия разказва bTV.

Вече осем месеца семейство Дамянови са здравни емигранти. Причината – единственият медикамент за лечение на тежката болест е одобрен в над 20 страни в Европа, но не и в България.

Ние отидохме там, защото на Дамян му изтичаше времето”, казва бащата на Дамян – Симеон Дамянов.

В интервю за bTV преди 1 месец от здравното министерство увериха, че лекарството ще е достъпно и у нас, но докато бъде доставено, децата ще бъдат изпращани на лечение в чужбина.

На едно от дечицата разгледахме и одобрихме лечението в Румъния. Тук ще сме спокойни, че това дете ще си получи терапията. Както могат да бъдат спокойни и другите деца!”, категоричен беше зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков преди един месец.

Въпреки уверението на държавата, че нужното лекарство вече е достъпно и за българчета, на друго 9-годишно дете със същата диагноза му беше отказано лечение. Одобреното за Румъния дете е 9-годишният Стефан Радойчев. Семейството тръгва за румънската болница, но там убиват надеждата за живот.

Лечение не получихме, тъй като румънската здравна каса междувременно беше загубила доверие в българската и не е сигурна че НЗОК ще им изплати парите. Това е поредната гавра с детето ми”, разказва бащата на Стефан – Веселин Радойчев.

Много тежко изживяване – на безпомощност, на безизходица. Тъгата няма да я описвам. Съкрушен си. Сякаш всяка една надежда е убита”, споделя Галина Радойчева, майка на Стефчо.

От Здравната каса обясниха за bTV, че са уверили румънските си колеги, че ще изплатят сумата до година и половина. Но нито от Касата, нито от здравното министерство могат да си обяснят отказа.

Наистина не мога да си го обясня. Още не сме питали румънската страна какви са мотивите. Но въпреки това лечението може да стане в България сега. Аз бих ги посъветвал да подадат заявление в България да започне лечението тук!”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, но не се ангажира с обещание дали това ще се случи бързо.

Иначе, вече има български лекари, които се обучават да прилагат лекарството, но кога ще има български пациент, който да се лекува в родината остава въпрос с много неизвестни.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари