Повишена опасност от разпространение на морбили в България

2
​Заболяването се разпространява с бързи темпове в Румъния
​Заболяването се разпространява с бързи темпове в Румъния

Заболяването се разпространява с бързи темпове в Румъния

Областният управител на Русе и директорът на РЗИ обсъдиха превенцията на морбили.

Има риск от разпространението на морбили в България заради спада в имунизационния обхват в страната през последните години и ръста на заболели, който се наблюдава в момента в Европа.

Това стана ясно от среща между областния управител Данаил Ковачев и директора на Регионалната здравна инспекция в Русе доц. д-р Александър Парашкевов, д.м. За периода януари – октомври тази година в Европейския съюз /ЕС/ са установени 1429 заболели спрямо 60 за същия период на миналата година, което е увеличение с близо 24 пъти. Най-много случаи са съобщени от Румъния – 979, следвани от Австрия със 157, Франция със 106 и Германия с 56 заболели.

По данни на Световна здравна организация за първите девет месеца 2023 г. на територията на Европейския регион на организацията са установени общо 15 951 заболели от морбили, от които 15 239 са в държави извън ЕС. Сред тях са основно Казахстан, Турция, Русия и Киргистан. През последния месец, по данни от медиите, в Румъния са регистрирани около 2 000 нови случая, като част от тях са хоспитализирани деца, поради тежко протичане. Това е довело до обявяване на национална епидемия и предприемане на мерки от страна на румънските здравни власти по имунизация на неваксинираните деца.

Като причина за поредното увеличаване на заболяемостта от морбили в ЕС се отчита спадът в имунизационния обхват с първи и втори прием на ваксина, съдържаща морбилен компонент. Имунизационният календар у нас включва задължителна имунизация срещу морбили на 13-месечна възраст и реимунизация на 12 години с ваксината MMRVaxPro. Ваксината е комбинирана срещу няколко заболявания: морбили, епидемичен паротит и рубеола, включително и вроден рубеолен синдром. Като част от задължителния календар тя се поставя на децата от личните лекари. Повече за ваксината може да прочетете на следния уеб адрес: https://plusmen.bg/bg/vaccines/m-m-rvaxpro.

Възрастните над 18 години, които имат пропуснати ваксини в детството, могат също да се имунизират. Имунизации се извършват както при общопрактикуващите лекари, така и в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Руманеще Циганеще
    При тоя граничен контрол,какво може да се очаква? Визи,това е спасението.При вадене на виза задължителен медицински преглед от оторизирана клиника в съответната държава от България.Който бърза да ни заобикаля.Помня преди години за моряци и тираджии имаше карантина когато си идваха от определени райони на земното кълбо с данни за специфични заболява ия в конкретна локализация.Здравеопазването в България,профилактиката на чужденци,туристи или завръщащи се от странство е нулева.В сегашната сложна военна обстановка е нужно да се възстановят някой изисквания.Има и биологично оръжие но за почитателите на свободната воля това са неясни аргументи
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари