Турция с остро предупреждение към България

4
Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче подложи на остра критика отношението на България към страната
Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче подложи на остра критика отношението на България към страната

Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче подложи на остра критика отношението на България към страната му след двойния атентат в Истанбул преди седмица и се обърна с предупреждение към властите.

Под заглавие „Турция с остро предупреждение към България“ в.“Миллиет“ съобщава, че българското външно министерство реагирало само с препоръката да не се пътува за южната съседка заради високата опасност от терористични атаки, но не се трогнало да покаже съпричастие поне с една съболезнователна телеграма, предаде БГНЕС.

„С голяма тъга посрещаме единствената реакция на Министерството на външните работи на България, която се заключава в предупреждение за българските граждани да не пътуват за Турция. То бе отправено без да бъде засвидетелстван акт на съболезнования и ако трябва, ще предупредя сериозно, че има действия, които са неразделна част от установените правила и етикет на дипломацията“, подчертава Гьокче, цитиран от вестника.

Веднага след двойния атентат в Истанбул от 10 декември, при който загинаха 44 души, в посолството на Турция в София и в генералното консулство в Бургас бяха отворени специални книги за изразяване на съболезнования. Пръв се отзова лидерът на новосъздадената партия ДОСТ Лютви Местан, формация с доминиращо участие на турците, уточнява „Миллиет“. „Още веднъж изразяваме съчувствието си към новата голяма болка на турския народ. Ние споделяме тази болка, ние живеем с тази болка. Ние сме заедно в борбата срещу тероризма в Турция. Аз съм сигурен, че Турция ще даде своя отговор на тероризма, ние вярваме, че съседната ни държава отново ще бъде страна, живееща в мир“, посочва Местан.

Главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи заклейми терористичните атаки в Турция от името на цялата религиозна общност и заяви, че според исляма никой няма правото да отнема човешки живот. „Всички български турци следим с особена загриженост новините за нападенията в Истанбул. Терористичните атаки разтърсват не само България, но и Европа, и за съжаление, ние всички трябва да бъдем подготвени за това“, казва зам.-председателят на НПСД Корман Исмаилов.

Нямам думи да изразя болката си. Сърцата ни плачат в кръв, винаги сме заедно с турския народ, с нашия турски народ и с нашата Турция, изрази съпричастието си към трагедията другият зам.-председател на партията Касим Дал.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари