Цял месец болниците са работили при остра липса на защитни средства

1
Защитни шлемове за очи са раздавани едва от края на март
Защитни шлемове за очи са раздавани едва от края на март Снимка: Kozloduy-bg.info / архив

Болници, държавни и общински структури са работили при сериозен недостиг на защитни средства в първия месец на извънредното положение. Оскъдни са били както защитните облекла, така и маските. Защитни шлемове за очи на болници и ведомства са раздавани едва от края на март. 

Това показва анализът на публикуваните от Логистично-коориданационния център данни за разпределението на защитните средства по време на извънредното положение, пише Сега. Оглавяваният от ръководителя на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" център отговаря за разпределението на лични предпазни средства и дезинфектанти. Разпределението на лекарствени продукти, медицинска апаратура и тестове не е в правомощията на центъра и се извършва по предложение на националния оперативен щаб ( няма изчерпателна публична информация как е ставало това). 

Не е ясно какви наличности са имали болници и държавни и общински структури преди обявяването на извънредното положение, които да ползват наготово, но защитните средства изчезнаха светкавично от търговската мрежа още  началото на епидемията. От информацията на логистичния център става ясно, че и през март, и през целия април болници и общински структури са работили със силно ограничени наличности от защитни облеккла.

От 18 март до 25 март Регионалните здравни инспекции, които отговарят за задоволяване на нуждите на областно ниво, са получили от центъра общо 32 793 защитни облекла за многократна употреба. Следващо разпределение е имало едва на 24 април, когато на РЗИ-тата са разпределени 6400 еднократни облекла. Голяма доставка от 89 950 еднократни облекла е имало и на 28 април. 

Тези данни не говорят за изобилие, а за недостиг. По данни на НСИ броят на лекарите в страната към края на 2018 г. у нас е бил 29 667 души. Медицинските сестри са 30 589 (тук статистиката не е чиста, защото са включени и сестрите от яслите и градините), 5978 са били лаборантите.

Дейността на лечебните заведения по време на епимедията не бе спряна с изключение на женски и детски консултации и макар и да е била разредена покрай ограничаване на плановия прием, болниците продължиха да работят. Защитните облекла са били оскъдни за  медицинското съсловие, а такива вероятно са раздавани и на други общински структури. Самите служители на РЗИ са общо 2470 души по щат.  

Общият брой разпределени към РЗИ маски изглежда голям - 1 129 050 еднократни маски и 3089 специални за периода от 16 март до 28 април. За 43 дни това прави 26 256 еднократни маски на ден, но следва да се вземе предвид, че ползването на еднократни маски е ограничено във времето и за едно дежурство персоналът би следвало да е ползвал повече от една маска.

От данните става ясно, че тези разпределения няма как да включват получените от Китай пратки с маски. На 17 април в страната ни пристигнаха 568 000 маски, на 2 май - още 156 800. 

Защитни шлемове за очи и ръкавици започват да се разпределят късно - логистично-координационният център е разпределял шлемове за пръв път на 25 март, когато праща към РЗИ-тата 7268 шлема, като за целия период до 28 април са разпределени общо 31 476 шлема. 

От протоколите става ясно, че цели съсловия са били подминати, явно заради недостиг на защитни средства. Така например съюзът на общопрактикуващите лекари е получил от логистичния център 8000 маски на 20 март.

Толкова е получил и зъболекарският съюз. Двете организации повече не се появяват в разпределенията, като на 25 март им е указано изрично, че могат да купуват за своя сметка маски, шлемове, ръкавици и калцуни от държавната фирма "Бул Био-НЦЗПБ". Това бе неколкократно изтъквано и от правителството, и от щаба - че осигуряването на защитни средства е отговорност на самите джипита, което създаде известно напрежение в началото на кризата.

Недостигът на защитни средства, особено в началото на епидемията, не се отрича от представители на държавата и националния оперативен щаб, но проблемите бяха замазвани. В същото време редица болници и медицински специалисти изтъкват липсата на защитни средства като една от основните причини за разпространението на вируса сред медицинския персонал.

Медицинската сестра Мая Илиева, която поведе преди време  протестите на съсловието и в момента работи в белодробната болница "Св. София", наскоро заяви, че причините за разпространение на заразата сред медицинския персонал са ясни и липсата на лични предпазни средства е една от тях. “Не ни убеждавайте, че не знаем как да ги ползваме, когато просто ги няма,” изтъкна Илиева.

В списъка с причини Илиева посочи още нарушаване на карантината при изпълняване на дежурствата, работата на един и същ персонал на няколко места, смесването на потоци пациенти. По последни данни 192 души от медицинския персонал са с потвърдена инфекция. 

Няма начин да се установи какви точно са били нуждите на болничните заведения и останалите структури, работили с рискови групи. Заявките, които те подават през РЗИ-тата към логистично-координационния център, не са публични. Няма обобщена информации и какви дарения са получавали отделни лечебни заведения, които могат да повлияят също на статистиката. Извън разпределените количества към РЗИ има и защитни средства, предоставени на централните ведомства, които не са включени в анализа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари