Цената на метана "лети" с 20 стотинки за 5 дни

0
Таксиметровите шофьори обмислят увеличение на тарифите
Таксиметровите шофьори обмислят увеличение на тарифите Видео: Bulgaria ON AIR

Таксиметровите шофьори обмислят увеличение на тарифите

Отново покачване на цените на метана. Само от началото на месец септември водачите плащат с около 15-20 стотинки повече. Причината е в галопиращите цени на природния газ на световните борси.

0т 35 години Кирил Ризов кара такси, в последните години на метан, защото е било най-изгодно. Той и колегите му обаче вече обмислят алтернативи.

"Колегите вече сменят бутилките от метанови с пропанови, резервирани са часовете и за октомври, и за ноември", обясни таксиметровият шофьор, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Само за последните 5 дни цените на метана се покачиха с около 20 ст. за кг, а в следващите дни поскъпването ще достигне един лев. Причината е неспазването на дългосрочния договор на страната ни с "Газпром".

"За последния месец цената е скочила с 37% или на колонката реално ще е с около 80 ст. от крайната цена с ДДС", поясни собственикът на метан станция Димитър Хаджидитров.

Цените в страната варират от 3,75 лв. до 7,18 лв. за килограм. Като се определя от доставчика. Шофьори уточняват, че в съседна Сърбия цената на метана е три пъти по-ниска. Пълен срив на продажбите отчитат търговците.

"Реално при продажби на тази цена, ако на бензин ви е една единица, то на метан ще ви излезе 3 единици, което обезмисля ползването на метан. Така за 100 км на бензин ще платите 26 лева, за метан ще платите 75 лв.", изчислява Димитър Хаджидитров.

Постоянното поскъпване на метана кара Кирил да се замисли дали не трябва да се увеличат и тарифите на такситата. Които оказва се, за последната година са намалели с близо 600 коли в София.

"В момента най-големият проблем е дали и с колко да вдигнем тарифите, като имате предвид, че миналата година ги вдигнахме с 40%. Сега, за да не си загубим клиентите, трябва да има повишение средно между 10-20 %", уточни Кирил Ризов.

До края на октомври всяка община трябва самостоятелно да утвърди тавана на цените на таксиметровите услуги, които ще влязат в сила след 01.01.2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари