Метанът може да поскъпне след 1 юли

0
Дизелът остава по-евтин от бензина през лятото
Дизелът остава по-евтин от бензина през лятото Снимка: Dunavmost

Ако КЕВР свали цената му, скок няма да има

Природният газ може да поскъпне с 19-20 ст. за килограм след 1 юли, ако облагането с ДДС се върне на 20%, при 9 на сто в момента. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от „Телеграф“.

Възможно е и изобщо да не окаже влияние на цените по газостанциите, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) намали цената на газа с 12%, колкото е предложил „Булгаргаз“. Ако това се случи, таксиджиите, чиито коли са на метан, определено ще си отдъхнат.

Намаление

За последния месец метанът е поевтинял средно с 27 стотинки на килограм, показва справка в сайта с цените на горивата fuelo.net.

В момента средната му цена е 1,98 лв./кг при ДДС от 9 на сто. Ако от 1 юли КЕВР утвърди с 12% по-ниска цена, няма да има промяна в цената, допълни Бенчев.

Той поясни, че цената на пропан-бутан е много добра, и припомни, че акцизът за автогаза е с нулева ставка от времето на пандемията на корона вируса.

А финансовият министър Асен Василев съобщи във вторник, че няма да се променят акцизите в новия бюджет.

Връщането на ДДС към 20% е нормална политика, защото когато беше въведена по-ниска ставка, цената на газа беше много по-висока.

Тогава стойността му спекулативно скочи три-четири пъти, коментира наричаният „цар на метана“ Любо Ганев, управител на верига метанстанции.

Прогноза

При останалите горива по-ниската цена на дизела от тази на бензина се очаква да се запази през цялото лято.

Връщаме се към едно нормално време, когато бензинът е малко по-скъп от дизела. Така беше и така и трябва да бъде“, коментира Бенчев.

Той обясни, че дизелът има голямо производство, защото много руски петрол се преработва в трети страни и продуктите от него наводняват пазара, което води до тяхната по-ниска цена.

Масовият бензин А95 вчера се продаваше средно по 2,56 лв./литър, а дизелът по 2,46 лв. на литър. Пропан-бутанът се налива средно срещу 0,90 лв./литър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари