Троен скок на сметките за газ, домакинства минават на ток

2
Фирмите, които продават климатици, вече отчитат увеличаване на продажбите
Фирмите, които продават климатици, вече отчитат увеличаване на продажбите

Все повече хора се ориентират към отопление на ток

Три пъти са се увеличили сметките за газ само да година. Заради кризата със синьото гориво и след отпадането на мораториума, все повече хора се ориентират към отопление на ток. Фирмите, които продават климатици, вече отчитат увеличаване на продажбите.

Георги Георгиев и съпругата му са пенсионери. Отопляват жилище от 62 квадрата, но след последния зимен сезон, фактурата им за газ е двойна по-голяма, предава Bulgaria ON AIR

"Отоплявам се с газ, откакто има газ в Елин Пелин. Досега беше много добре. Най-голямата сметка, която плащах, беше 180 лв. за 1-2 месеца през зимата. Тази зима сметките скочиха над 300лв. Работата не е добре за нас пенсионерите. И с пенсия 500 лв. и съпругата 400 - работата става много сложна", сподели Георги Георгиев.

Затова семейството вече търси алтернативи за отопление.

"Сега вече се замислям, може би на дърва, че и за тока не знам ще е. Мисля, че ще е по-добре, макар че на газ беше най-добре досега", допълни той.

Антон Георгиев е собственик на фирма за отопление, вентилация и климатизация. В последно време все повече хора търсят неговите услуги за монтаж на климатици и термопомпи.

"В момента се намираме на един обект, който клиент има газов котел и ние му монтирахме допълнително термопомпа. В последно време отоплението на термопомпа, което включва и климатичните инсталации, те също са вид термопомпа, става доста по-изгодно и доста по-сигурно, като се надяваме, че последното нещо, което ще спре, е електрозахранването. Когато е съчетано и с подово отопление - това пък е най-добрият вариант, защото ако една термопомна работи на 37-38 градуса, в една къща от 200 квадрата консумацията на ток ще е около 200-250 лв. при сегашните цени на тока, в сравнение с газта - около 700-800 лв. в момента", коментира собственикът на фирма за отопление, вентилация и климатизация Антон Георгиев.

Инвестицията за тази инсталация е по-голяма, но в дългосрочен план би излязло по-изгодно, казва Антон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    ...
    За 100 кв жилище с подово отопление до сега ми е била 160 лв най-голямата сметка. Иначе топлите месеци най-много 15-20 за топла вода, последно април 15. Иначе апокалиптично покачване на цените щяло да има. Глупости. И да има покачване, крайният потребител нищо няма да разбере.
  • 0
    2
    ...
    пълни глупости
  • 3
    1
    Бай Иван
    Една проста проверка на сайта на Булгаргаз показва, че цената на газ през януари 21 е била 21 лв на Мват, а сега към април е 140лв. Проблема е ако падне тавана на цената на ток и за битови потребители мине 1000 лв на мегават. Нищо не се знае с това правителство.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари