Трима от обвинените за финансови злоупотреби остават в ареста

0
Журналистическото разследване на "Господарите" за пирамидата
Журналистическото разследване на "Господарите" за пирамидата Видео: Господарите

Йордан Моллов, Кирил Джабаров и главната им счетоводителка Мая Господинова остават в ареста.

Мярката “под домашен арест” за Светла Цонева, Ивайло Асенов и Фердинанд Николов също остава в сила. Това постанови Апелативният специализиран наказателен съд по време на заседание във връзка с жалба, внесена от обвиняемите, за намаляване на строгостта на наложените им на 29 март 2021 година мерки за неотклонение. Във видеото на "Господарите" можете да си припомните лицата на задържаните.

Само за последните две седмици в съда са постъпили нови 11 тома доказателства по случая, с които обвиняемите и защитниците им са се запознали по-рано днес. Те са присъединени към останалите над 160 тома по досъдебното производство, стартирало през 2019 година. Съдът цитира свидетелски показания, които показват схемата на действие на пирамидата, потвърждават и отправени заплахи към някои от тях. Част от цитираните лица, подали жалби срещу задържаните, сте виждали и вие в нашите репортажи.

От Прокуратурата бяха категорични, че няма основание за намаляване на мерките за неотклонение на задържаните. Те подчертаха, че има достатъчно данни за обосновано предположение за извършване на закононарушения. Цитираха показания на свидетели – ощетени и бивши служители на компаниите, които категорично подкрепят обвинението. В защита на тезата на Прокуратурата са и данните от открити различни доказателства, открити при претърсвания в офисите на фирмата, както и от специализирани разузнавателни средства. Прокуратурата подчерта, че е налице реална опасност от укриване на доказателства, ако обвиняемите Моллов, Джабаров и Господинова бъдат пуснати от ареста. Що се отнася до Фердинанд Николов, Ивайло Асенов и Светла Цонева според Прокуратурата тяхната мярка “под домашен арест” също трябва да остане в сила. Към настоящото досъдебно производство са присъединени жалби от цялата страна. Голяма част от споменатите и в съдебната зала доказателства сме ви представяли под различна форма в нашето разследване по темата.

Адвокатите на задържаните обявиха, че няма доказателства за вина на обвиняемите – според тях търгуването с акции без лиценз на финансов посредник е само административно, но не и наказателноправно нарушение. Те поискаха Мая Господинова, Светла Цонева и Ивайло Асенов да бъдат пуснати под парична гаранция, а мерките на Йордан Моллов и Кирил Джабаров да бъдат заменени с по-леки или те да бъдат пуснати напълно. Що се отнася до Фердинанд Николов, според адвоката му той трябва да бъде пуснат без наложена мярка заради липса на доказателства за участието му в престъпление.

Кирил Джабаров се похвали, че има успешен бизнес в Щатите и в Африка, имат хиляди клиенти в цял свят. Името му било опетнено от медиите и свидетелите, за което възнамерява да си търси правата. Той много държал да остане в България и да развива бизнеса си, който по думите му оперира на 3 континента и клиентите му имат нужда от неговото съдействие.

Йордан Моллов заяви, че клиентите сами са избирали къде да инвестират парите си и своевременно са получавали информация за движението по своите портфейла. Той също подчерта, че е успешен бизнесмен в Щатите и Африка, а случващото се е стрес за него и за служителите му.

Защитниците се възползваха и от продължителното събиране на доказателства по случая, което според тях говори, че не са извършени престъпления. Адвокатът на Светла Цонева си позволи да сравни пирамидата с Българския спортен тотализатор – и при него се обещавали лесни печалби, но не е незаконен. Адвокат Сулев, защитник на Фердинанд Николов и Кирил Джабаров, заяви, че задържаните са извършвали напълно законна дейност и няма данни за престъпления, извършени от тях. Адвокат Бойко Найденов – защитник на Кирил Джабаров и бивш главен прокурор, подчерта, ще няма данни за участието на клиента му в престъпна група. Според него няма доказателства и за връзка между фирмите и лицата в схемата. Той обвини свидетелите в тенденциозност при показанията им, че Джабаров и Моллов са лидери на групата – според него свидетелстващите бивши служители вероятно са извършвали измами, за които се опитват да набедят обвиняемите. Инвестиралите в акции са изгубили парите си при търгове с акции и нямали основание да търсят отговорност от фирмите от схемата. Адвокатът на Йордан Моллов също заяви, че няма доказателства за каквито и да е злоупотреби, а подзащитният му е жертва на обвързани свидетели, демонстриращи лично отношение към бившия си работодател. Що се отнася до другите свидетели, те просто не били доволни от комуникацията със служителите на компаниите и затова решили да се жалват, но това не доказвало извършено престъпление.

По време на заседанието репортерът ни Виктория Симеонова забеляза, че Кирил Джабаров си води записки с имената на свидетелите, които бяха цитирани в тезата на Прокуратурата. Каква е причината да си ги записва и ще има ли опити за неутрализиране на свидетелстващите ще стане ясно тепърва.

Припомняме, че 6 лица бяха задържани при акция, ръководена от Специализираната прокуратура в края на март. Това се случи след като ние в Господарите в продължение на години представяхме начина, по който финансовата пирамида функционира.

Наложените мерки за неотклонение подлежат на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари