Трик за дезинфекция на дъските за рязане

0
Вижте как да избегнете често срещани грешки
Вижте как да избегнете често срещани грешки

Вижте как да избегнете често срещани грешки

Знаете ли как да дезинфекцирате дървена дъска за рязане по правилния начин? Обърнете внимание и се постарайте да избегнете и да не правите тези често срещани грешки.

През лятото или зимата, както през есента, така и през пролетта, една от най-оживените стаи във всеки един дом е кухнята. Нивото на внимание към хигиената трябва да бъде високо, особено когато имаме работа със сурова храна и инструмент, който често се използва за рязане на различни видове храни, от сушени меса до риба, от шунка до плодове, е дъската за рязане. Знаете ли как да дезинфекцирате дървена дъска за рязане по правилния начин? Обърнете внимание и се постарайте да не допуснете някоя от тези често срещани грешки, пише Actualno.

Никога не поставяйте дъската за рязане в съдомиялна машина

Това е така, защото дървото е органичен материал, който има тенденция да абсорбира течности, също така подлежи на деформация и може да пропуска колонии от бактерии. Ето защо по никакъв начин не се препоръчва да миете дървените дъски за рязане в съдомиялната машина, а това е навик, за съжаление, често срещан за мнозина. Най-лошото обаче е, че той може да е опасен за здравето. Горещата вода и сапунът в крайна сметка съсипват дъската за рязане, което следователно може да доведе до краткотрайното ѝ ползване.

Почистете дъската за рязане: естествени дезинфектанти

За цялостно почистване без странични ефекти е по-добре дъските за рязане да се мият на ръка с естествени дезинфектанти, вместо да се използва сапун. Няколко примера за почистващ препарат, който може да се използва без страх върху дърво. Като начало – отличен избор е лимоновият сок, но също и други вещества, които обикновено се използват във всеки дом, като водороден прекис, оцет и бикарбонат. Просто го използвайте в малки количества, натрийте хубаво дъската и това е – готови сте да я ползвате отново.

Правилно почистване на дъската за рязане: трикът

И накрая, един трик, който може да бъде много полезен. За дълбоко почистване, поръсете малко морска сол върху дъската за рязане, натрийте с лимон, оставете да подейства за 5 минути; накрая, за да избегнете деформация, покрийте дъската за рязане с минерално масло: оставете я да се накисне за една нощ и след това – да изсъхне хубаво. Така ще имате дъска за рязане, винаги готова за вашите рецепти, в оптимални условия, готова за употреба и преди всичко без бактерии и вредни организми по повърхността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари