Три деца са заразени с коронавирус

12
Брифинг на оперативния щаб за коронавируса
Брифинг на оперативния щаб за коронавируса

Това заяви Венцислав Мутафчийски

"Имаме заразени с коронавирус три деца - на 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, те са контактни лица. Дали са положителни проби. 2 деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница.

Заради карантината, под която са подложени близките на починалата жена от коронавирус у нас, те не могат да я погребат".

Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

66-годишната жена, беше хоспитализирана в "Пирогов“ в изключително тежко състояние, с положителна проба за COVID-19.

"Имаме многобройни сигнали за нарушаване на домашната карантина", каза още Мутафчийски.

"Една от причините за разрасналата се епидемия в една фамилия – семейството в „Пирогов” е едно празненство, на което са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние. Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус", посочи той.

"134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души", съобщи Мутафчийски. И допълни: "Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст".

За едно денонощие България регистрира 16 случая, Словения-42, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания още 5. Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Северна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, Франция 2800, Германия 2700, САЩ 1700, Швейцария 868, Норвегия 800, Япония 691, Швеция 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

"Единствените мерки, които са оценени като най-адекватни взети до този момент, са мерките на Китай", каза Мутафчийски. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари