Теодора Генчовска: България не отстъпва за македонския език

0
Същинските преговори за евроинтеграцията на Скопие ще започнат след вписването на българите в конституцията, заяви външният министър
Същинските преговори за евроинтеграцията на Скопие ще започнат след вписването на българите в конституцията, заяви външният министър Снимка: БНТ

Външните министри на България и РСМ подписаха двустранен протокол към Договора за добросъседство и приятелство

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

Българският министър на външните работи даде пресконференция след церемонията по подписването на протокола, предаде БНТ

"Протоколът съдържа изключително амбициозни мерки, които на практика имат за цел да решат много от отворените въпроси. Това не е документ само по себе си, а интегрална част от пакета на т.нар. "Френско предложение". Оттук насетне продължаваме работата на ниво "експерти" с колегите от РСМ.", каза Генчовска.

Тя заяви, че оттук нататък зависи единствено от Северна Македония кога страната ще се присъедини към ЕС и колко време ще се проточи преговорния процес.

"При насрочване на дата за първата междуправителствена конференция от Чешкото председателство на ЕС Република Северна Македония ще има политическа междуправителствена конференция. След това тя трябва да стратира процедура по промяна на Конституцията си с цел включването на българите в нея. Едва след този процес ще има втора междуправителствена конференция, след което ще започне реално преговорният процес. Този период зависи от властите в РСМ - може да продължи 3 месеца, както беше при промяната на името на държавата, може да продължи и 2 години.", подчерта тя.

Реалните преговори с Албания ще започнат веднага след първата междуправителствена конференция.

По думите ѝ следващите стъпки би трябвало да доведат до вписването на българите в Конституцията на РСМ. На въпрос на БНТ Генчовска изтъкна, че България не прави отстъпление по отношение на позицията си за езика, предвид това че преговорите с ЕС ще се превеждат на официалния език на РСМ.

"България не прави отстъпление по отношение на позицията си за официалния език на РСМ. Изцяло се съобразяваме с решението на Народното събрание, според което България не признава този език. В контекста на останалите 26 членки, обаче, това е по-специфично - те имат свои позиции и ние по никакъв начин не можем да ги задължим да приемат нашата позиция. Българската позиция обаче е гарантирана в цялата преговорна рамка.", каза Генчовска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Изпитайте македонците
    как е ПЕДЕРАСТ на македонски и ще научим една чужда дума , която може да ползваме при нужда.
  • 3
    1
    Какво подписахте бе
    "България не отстъпва за македонския език" А, какво подписаха тогава? За да е прозрачно всичко, за покажат пред народа какво подписаха .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари