Табели ще показват места, на които са снимани български филми

1
Идеята ще бъде осъществена във Великотърновско
Идеята ще бъде осъществена във Великотърновско

Табели ще показват места във Велико Търново, на които са снимани обичани български филми, съобщи  директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, предава БТА.

По думите му поне в шест филма, продукция на Българската кинематография, има кадри, заснети на крепостта "Царевец". Една от най-популярните продукции е "Сватбите на Йоан Асен", в която участват имена на българското кино като Апостол Карамитев, Стефан Данаилов, Виолета Гиндева, Коста Цонев.

Царевец е бил естествен декор и за филма "Ивайло", както и за едно от най-популярните български заглавия от 60-те години на миналия век - "Бъди щастлива, Ани!".

Кадър от филма "Крадецът на праскови" на режисьора Въло Радев, по повестта на Емилиян Станев, също е заснет на историческата крепост. Точното място се намира до северната кула на крепостта, където военнопленникът Иво Обретенович - в ролята е сръбският актьор Раде Маркович, и Елисавета, превъплътена от незабравимата Невена Коканова, се срещат.

Според Църов във Велико Търново са снимани над 50 български и чуждестранни продукции, които ползват красотата на града за естествен и достоверен декор.

Другото предпочитано място е Самоводската чаршия, където са снимани емблематични кадри от филмите "Търновската царица", "Капитан Петко войвода", "Иван Кондарев" и други.

Идеята е малките обозначителни табели да припомнят за обичаните български филми и актьори, както и да провокират любопитството на туристите по време на обиколките им в историческата и духовна столица на България, отбеляза Църов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари