СЗО описа четири сценария на реакции към пандемията

0
Според СЗО, броят на регистрираните случаи на COVID-19 е близо 13 милиона
Според СЗО, броят на регистрираните случаи на COVID-19 е близо 13 милиона

"Реакцията на различните държави срещу пандемията от коронавирус може да бъде описана в четири сценария", каза по време на брифинг ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейсус, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

В първата група той включи страните от Югоизточна Азия, Тихия океан, Карибите и Африка, „които бяха предупредени и информирани“ за епидемията.

Според ръководителя на СЗО, лидерите на тези държави „поеха контрола над ситуацията в свои ръце“, което позволи ефективна комуникация с населението по отношение на приемането на необходимите мерки.

В "европейския" сценарий имаше мащабни огнища, които можеха да бъдат контролирани благодарение на действията на властите и реакцията на населението, което се придържаше към мерките за борба срещу COVID-19.

Третият сценарий е в държавите, в които властите въведоха ограничителни мерки, но последващото им отслабване доведе до увеличаване на броя на огнищата на инфекция.

Гебрейсус заяви, че „тези страни губят позиции, защото мерките не се спазват или не се прилагат“. Ръководителят на СЗО не посочи държавите, в които се реализира този сценарий.

В четвъртия случай, към който той включи Северна и Южна Америка, Южна Азия и някои африкански страни, се наблюдава рязко увеличение на броя на случаите. Епицентърът на пандемията от коронавирус днес, според Гебрейсус, си остава Америка.

Според СЗО, броят на регистрираните случаи на COVID-19 е близо 13 милиона. Повече от 566 хиляди души са станали жертва на пандемията. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари