Световен ден на зрението: Какво съветват специалистите в Русе?

0
Практикувайте специални упражнения за очи
Практикувайте специални упражнения за очи

По повод Световния ден на зрението (13-ти октомври)  Д-р Гергана Николова от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ даде своите препоръки. Ето какви са те:

Провеждайте по-чести профилактични прегледи при офталмолог! Очният преглед е първата стъпка към диагностициране и лечение за почти всички очни заболявания. За хората с диабет той е задължителен веднъж или два пъти годишно, както и за пациентите с глаукома и фамилно обременените с макулна дегенерация.

Практикуване на специални упражнения за очи: Погледнете нагоре, след това завъртете очи по часовниковата стрелка, а после обратното на часовниковата стрелка. Повторете 10 пъти. Упражнявайте фокусът.

Храненето има значение – консумирайте храни, богати на витамини “C”, „А“, „Е“, цинк и мед, антиоксиданти.

Блестящите очи са признак за добро здраве. Най-ефективният начин да запазите този блясък е да давате почивка на очите си, достатъчно сън и да не ги напрягате със слабо осветление или продължителна работа на компютър.

80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез очите.

От всички човешки сетива окото е признато като най-големият подарък на природата.

Според Световната здравна организация около 290 млн. души по света са с понижено зрение дори слепота. До 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати. Навременната намеса на офталмолог може да забави или намали въздействието върху зрението на заболяванията, водещи до слепота като катаракта и рефрактивни аномалии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    РУСЕНЕЦ
    В Русе,няма специалисти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари