Преглеждат безплатно за глаукома пенсионери в Разград

0
На пациентите ще се измерва очното налягане
На пациентите ще се измерва очното налягане

На пациентите ще се измерва очното налягане

Офталмологът с разградски корени д-р Мартин Литев съвместно с Община Разград организира безплатни прегледи за глаукома сред пенсионери.

След предварителна координация с местната власт и кметствата в някои по-малки населени места, проектът ще стартира по време на „Световната глаукома седмица” от 10 до 16 март.

Ще бъде подготвена презентация за болестта глаукома, а желаещите членове на регистрираните пенсионерски клубове в общината ще получат безплатно измерване на очното налягане. Глаукомните скрининги ще бъдат извършвани на място от специалисти на Амбулатория за специализирана медицинска помощ – Очен комплекс – д-р Ангелина Миткова. „Надяваме се този модел да бъде възпроизведен в цялата община“, отправя призив д-р Литев.

След като проведохме успешно няколко безплатни скринингови кампании в други области на очната патология, в които си партнирахме с Община Разград, „Байер“ България и Българска Асоциация Диабет, бихме желали да обърнем професионално внимание и да отделим време и ресурс за скрининг на глаукомата в Разград“, допълва очният специалист. Глаукомата е хронично прогресиращо заболяване, характеризиращо се с увреждане на зрителния нерв. Тя води до необратима слепота, ако се остави без лечение, като най-засегната е възрастовата група над 50 години. Лица с повишено вътреочно налягане, фамилна обремененост, диабет, травми на окото, променливо артериално налягане и късогледство са особено податливи на глаукомна увреда, напомня д-р Литев.

Като офталмолог с дългогодишна устойчива практика във Варна и Разград, той е доказал, че проявява изключителна и искрена загриженост за равноправния достъп на всички до здравеопазване. С оглед предстоящата „XV Световна глаукома седмица“ със собствени средства е реализирано пълно и качествено преоборудване на очния кабинет „Д-р Миткова“ в Разград.

Нуждата от създаване на модел за превенция от заболяването в малките населени места е разпозната и от общонационалната пациентска организация на боледуващите от глаукома. Необходимо е общественото внимание да се насочи към това социалнозначимо заболяване и да се подобри познанието за него. Особено уязвими на глаукома са жителите, които поради транспортна отдалеченост, физически или финансови затруднения се лишават от възможност за превенция. Така нерядко им се налага избор за отказ от лечение и риск от ослепяване, обяснява офталмологът.

По-рано 60 души от пет пенсионерски клуба в община Разград получиха безплатни очни консултации. Прегледите отново извърши д-р Мартин Литев в партньорство с местната управа, като пациентите бяха прегледани в Очния комплекс в областния център, пише Екип 7.

По време на профилактичната кампания бяха обхванати и 36 души от основната организация на хората с увреждания. Навреме бяха разкрити немалко нови случаи с катаракта, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари