Светослав Костов ще обжалва отстраняването си от БНР

0
Няма законови предпоставки за това, заяви адвокатът му
Няма законови предпоставки за това, заяви адвокатът му Снимка: БГНЕС

Генералният директор на Българското национално радио /БНР/ Светослав Костов ще обжалва отстраняването му от поста от страна на СЕМ.

По думите на адвоката му адвокат Кунев законът трябва да се изпълнява и от СЕМ, а според нормите в него няма основание за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор. Това стана ясно по време на пресконференция, дадена в отговор на решението на медийния регулатор да го отстрани, информира Дарик.

Кунев обясни, че законът за радиото и телевизията предвижда да стартира процедура за предсрочно освобождаване, ако са налице системни и груби нарушения с погазване на принципите. "Нито една от тези предпоставки не са налице", категоричен е юристът, който още следващата седмица ще оспори в съда решението на СЕМ. По отношение на нарушения принцип на правото на информираност на гражданите адвокат Кунев посочи, че и то не е факт, тъй като сутринта на 13 септември са звучали информационните емисии на радиото. Това означава, че и това правило не е било нарушено.

"Някой оказва ли натиск на СЕМ", попита още на пресконференцията Светослав Костов, който за пореден път заяви, че такъв върху него не е оказван. "Говорят едно и също нещо, като мантра", констатира той по адрес на медийните съветнички. "Притеснява ме, че Пламен Костов цитира с минути и часове разговорите, които водим", добави още той по адрес на техническия директор, прекъснал излъчването на радиото.

Отстраненият шеф на БНР не можа да потвърди информацията, че Силвия Великова е изпратила писмо до СЕМ с предложение за временно изпълняващ да бъде назначен Антон Митов, единодушно посочен след това от членовете на медийния съвет.

В отговор на журналистически въпрос Костов потвърди, че преди години е имало пътен инцидент, причинен от назначения на негово място за срок от 3 месеца начело на националното радио, но поясни, че не може да коментира информацията, че катастрофата е причинена след употреба на алкохол.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари