Комисията по култура започна проверка как е избран Кошлуков за шеф на БНТ

0
Тя е по инициатива на депутатите от "Има такъв народ"
Тя е по инициатива на депутатите от "Има такъв народ" Снимка: БНТ

Тя е по инициатива на депутатите от "Има такъв народ" 

Комисията по култура и медии в парламента е изискала от Съвета за електронни медии (СЕМ) цялата документация за избора на Емил Кошлуков като генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Това потвърдиха от съвета, откъдето вече са предоставили изисканите данни, предава "Дневник" .

За пълна проверка на процедурата, по която е бил избран Кошлуков, се обявиха депутатите от "Има такъв народ" на едно от първите заседания на парламентарната комисия по култура и медии в началото на годината. Според председателя ѝ Тошко Йорданов подобна ревизия е с приоритет, защото обществената телевизия се управлявала по безумен начин. "Там е една вахканалия на глупаво взетите решения. Изпитвам сериозно съмнение за компетентността на сегашния директор, той не е за този пост", коментира тогава Йорданов.

"Не съм чел новия правилник на Народното събрание, но не вярвам постоянните комисии там да са станали органи на МВР. Странно е как се занимават с разследвания и то на обществена медия", заяви Емил Кошлуков, генералният директор на БНТ

От изказването му, както и от заседанието на комисията, тогава не стана известно каква точно проверка ще правят депутатите. Мандатът на Кошлуков, чиято оставка беше искана и по време на антиправителствените протести през 2020 година, както и след това от граждани и бивши журналисти от БНТ, изтича в началото на юли тази година, като процедура за избор на нов генерален директор би трябвало да бъде обявена от съвета за електронни медии през пролетта.

От комисията са изискали всички документи от кандидатстването на Кошлуков за генерален директор през 2017 година и през 2019 година, когато беше избран, след предсрочното прекратяване на мандата на Константин Каменаров. Според "Клуб 3" са изискани и дипломата за висше образование от университета в Калифорния, както и документ за стажа на Кошлуков.

След избора му през 2019 година от официалната биография на Кошлуков изчезна времето, което той е бил програмен директор на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". По информация на "Капитал" информация, че в периода 2016-2017 година Кошлуков е работил в тази медия е присъствала в биографичните му данни при явяването му през 2017 година в избора за генерален директор. Така той изпълва изискваните по закон петгодишен стаж на ръководна длъжност в телевизия. След този конкурс, когато обществената телевизия беше оглавена от Константин Каменаров, Кошлуков стана програмен директор на БНТ.

Пред "Дневник" Кошлуков заяви, че няма коментар за действията на парламентарната комисия.

"Не съм чел новия правилник на Народното събрание, но не вярвам постоянните комисии там да са станали органи на МВР. Странно е как се занимават с разследвания и то на обществена медия, но те са депутати, могат да изискат всички документи", заяви още генералният директор. По думите му изборът му е бил ревизиран от съд по дело на кандидат обжалвал избора. Попитан дали би се кандидатирал за втори мандат, Кошлуков заяви, че е "много рано да го коментирам". "Преди да реша ще видя резултатит от моя мандат - оценката на зрителите, данните и колегите", каза още Кошлуков.

Законът за радио и телевизия предвижда, че мандатът на генерален директор на обществените медии (БНТ или БНР) се прекратява предсрочно: на основанията, предвидени за предсрочно прекратяване на мандат на член на СЕМ или ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари