Свети Валентин – лудо празнуване без задръжки

0
Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинки
Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинки

Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинки

Откъде идва този празник, който набързо навлезе в българската традиция и по разходи и важност е на път да се нареди веднага след Коледа и Великден?

Кой е Свети Валентин?

Свети Валентин е светец-мъченик, който се чества в Католическата църква. Роден е в град Терни, Италия, на около 100 км от Рим, през 175 г. През 197 г. става първият епископ на града. Животът на свети Валентин от историческа гледна точка обаче не е изяснен. Празникът е учреден през 496 г. от папа Геласий I, който включва Валентин сред онези, "чиито имена се помнят с уважение от хората, но чиито дела знае само Бог". Най-вероятно папа Геласий I е искал да замени езическия празник Луперкалия с празника на Свети Валентин. Той се е празнувал на 15 февруари и се е характеризирал с диво веселие, което открито се е противопоставяло на християнския морал и идеята за християнска любов.



По улиците на Рим шествали паради на голи мъже и жени, а в разгара на празника жените спонтанно се подлагали на бичуване от група голи младежи, поклонници на бог Луперк. Те вярвали, че по този начин ще се сдобият с плодородие.

Свети Валентин (с червената наметка вдясно) кръщава света Луцила

Папа Геласий I премества празника на Свети Валентин на 14 февруари, денят, в който се смята, че е починал през 211 г. Тази традиция е разпространена от бенедиктински монаси, които са пазители на църква, посветена на светеца в Терни. Те я въвеждат първо в своите манастири в цяла Италия, а след това във Франция и Англия. Днес Католическата църква чества празника на светите братя Кирил и Методий на същия ден, който се смята за по-значим. Въпреки това много хора все още празнуват Деня на влюбените като светски празник на любовта и романтиката.

Защо е светец на влюбените?

Свети Валентин е смятан за покровител на влюбените или "светец на любовта", защото благославя брака на римския легионер Сабиниан и младата християнка Серафия. По онова време на младите войници не е било разрешено да се женят от император Клавдий II, който вярвал, че от неженените мъже стават по-добри войници. Според легендата свети Валентин тайно сключвал бракове за влюбени, чиито родители не одобрявали любовта им.

В англосаксонските страни съществува легенда, според която Свети Валентин бил хвърлен в затвора и осъден на смърт заради християнската си вяра. Там той се влюбил в дъщерята на началника на затвора и в деня на екзекуцията си ѝ изпратил любовно писмо, подписано с "твоя Валентин". Оттук идва и традицията на картичките за Деня на влюбените.

Друга легенда гласи, че Свети Валентин винаги давал цветя от градината си на младежите, които го посещавали. Любовта между двама от тези млади хора била толкова силна, че по техния пример стотици двойки идвали от близо и далеч, за да получат благословията на светеца. Единствената църква в света, посветена на Свети Валентин, се намира в италианския град Терни.

Кога Свети Валентин се превръща в комерсиален празник?

Денят на влюбените започва да се празнува в Англия в средата на XVIII век. Хората изпращали бонбони и картички, украсени с цветя, гълъби и изображения на Купидон. С течение на времето отпечатаните картички изместват ръчно написаните. През 1913 г. Hallmark Cards в Канзас Сити започва масово производство на картички за Деня на влюбените. Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинки. След Коледа това е втората по големина размяна на картички през годината.

Друга традиция е подаряването на рози, които са били любимите цветя на Венера, римската богиня на любовта. Розите са символ на страстта и романтиката. Тази година над 50 млн. рози се подаряват за Свети Валентин в целия свят. Въпреки че не всички ще получат картички, цветя или подаръци, един тийнейджър решава проблема, като купува 900 карамфила и ги подарява на всички момичета в училище. Но не забравяйте, че любовта не е чувство, което се проявява веднъж годишно. Използвайте всеки удобен момент, за да кажете на любимия си човек, че го обичате. Има много начини. Един от тях е просто да кажете "Обичам те".

Любовта е навсякъде... Няма по-голямо щастие от това да обичаш и да си обичан. Просто му се наслаждавайте.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ВЛЮБЕНИ!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари