Строежът на водопровода до Перник още не е започнал

0
Около резервоара над село Мало Бучино е тихо и пусто - никой не копае изкоп за водопровод
Около резервоара над село Мало Бучино е тихо и пусто - никой не копае изкоп за водопровод Снимка: Георги Кожухаров / Дневник

Около резервоара над село Мало Бучино е тихо и пусто - никой не копае изкоп за водопровод, нито се виждат докарани тръби.

На осмия ден след шумно оповестения екшън план на Министерския съвет за пренос на вода от Рила през София за Перник екип на "Дневник" завари единствено пазача на резервоара. От тук трябва да започне спешният строеж на водопровод с дължина 13.5 км, по който да стигне рилската вода до Перник.

Този нов водопровод ще се построи за по-малко от 45 дни като ще се работи денонощно от над 10 екипа, обеща министърът на икономиката Емил Караниколов след извънредното заседание на правителството на 18 януари.

"Нищо не се строи сега. Чака се разрешението на Столичния общински съвет. Дотогава нищо не може да се прави", заучено изговаря охранителят на резервоара над Мало Бучино. Казва, че и други хора го питат кога ще започне, но той това знае.

Цената на водопровода с дължина 13.5 км е около 25 милиона лева. Няма да се провежда обществена поръчка за фирма-изпълнител, защото "нямаме време за процедури и за обществени поръчки", аргументира се министър Караниколов. И добавя, че вече е избрано кой ще свърши работата - държавното предприятие "Монтажи" ЕАД.

На 18 януари министър Емил Караниколов (вляво) обяви аварийния план на Министерския съвет. До него е кметът на Перник Станислав Владимиров,

Столичните общинари ще заседават по казуса във вторник

За вторник, 28 януари, е насрочена извънредната сесия на Столичния общински съвет, която трябва да гласува предложението на правителството рилската вода да премине през софийската ВиК мрежа. Това е законната процедура и ако предложението се приеме, според разчетите на Караниколов водопроводът трябва да е готов най-рано в началото на март.

"Този водопровод е необходим точно сега. Ако се изгради за 10-15 дни и работи още 30-40 дни – има смисъл да го строят. Обаче няма да успеят толкова бързо и ще остане като паметник, каквито има много в България. Просто след два месеца вече няма да е нужен, защото снеготопенето ще започне и водата ще дойде в язовир "Студена", скептичен е хидроинженерът Иван Бухов. Той е бил главен проектант във "Водоканалпроект" и е разработил схемата за водохващане за язовир "Белмекен", от който ще дойде водата за Перник. Сега е пенсионер.

Този водопровод е необходим сега, не след два месеца, смята хидроинженерът Иван Бухов.

Трябва и помпена станция, за да се прехвърли билото на Люлин

Селото е с 560 жители и е на североизточния скат на Люлин планина. То е в чертите на София, в район "Овча купел". Вместимостта на резервоара е 13 хиляди куб.м вода и се намира на 850 м надморска височина. До билото на планината има още близо 100-ина метра денивелация и за да се качи водата до там трябва да се изгради помпена станция.

През новия водопровод ще минават 25-27 хиляди куб.м вода дневно за Перник. С това количество няма как да спре кризата, а само ще бъде запазен сегашният воден режим в града. Това обясни кметът на Перник Станислав Владимиров.

В края на февруари язовир "Студена" ще бъде окончателно изчерпан, ако не завали обилен сняг и после не духне южен вятър, по думите на Караниколов. Затова, когато и да е готова новата тръба от Мало Бучино, тя ще е единствената, по която 90 хиляди перничани ще получават живителната течност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари