Две години по-късно: Водопроводът Мало Бучино - Перник не може да се използва

0
Съоръжението за 26.5 милиона лева няма куп строителни книжа и Акт 16
Съоръжението за 26.5 милиона лева няма куп строителни книжа и Акт 16 Снимка: БГНЕС

Съоръжението за 26.5 милиона лева няма куп строителни книжа и Акт 16

Водопроводът от София към Перник, спешно построен преди две години, все още няма строителни книжа. Няма нито одобрен подробен план, нито инвестиционен проект, нито разрешение за строеж.

Това се разбира от отговор на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на въпроси на "Дневник".

Съоръжението, което струва 26.5 млн.лева, по тези причини няма и Акт 16 за въвеждане в експлоатация и не може да се използва. То бе изградено като авариен обект и затова не се изискваха строителни книжа преди началото. Законът за устройство на територията (ЗУТ) позволява в такива случаи документацията да се събере по време на аварийно строителство. То приключи на 20 март 2020 г., но и досега водопроводът няма нужните разрешения за експлоатация. Тръбата в момента е празна и не работи, но ако си наложи да се използва, това няма да е законно.

Кметът на Перник: Сега не ползваме този водопровод

По нея се доставяше вода за Перник общо три месеца - от 20 март до 26 юни 2020 г., докато градът беше на тежък воден режим, предизвикан заради източване на язовир "Студена". "Сега не ползваме този водопровод, защото язовирът е пълен и нямаме нужда. Ако се наложи, ще се ползва като байпас", каза кметът на Перник Станислав Владимиров за "Дневник". За проблема с документацията той насочи към МРРБ и Областна администрация-Перник.

От регионалното министерство обясниха пред "Дневник", че до този момент министър не е одобрявал ПУП, нито инвестиционен проект, нито е издавал разрешение за строеж за водопровода. На същите въпроси от Областната администрация на Перник отказаха отговор и поискаха заявление по Закона за достъп до обществена информация.

Спешността бе мотив и при избора на изпълнител

Прокарването на тръбата от с. Мало Бучино до Перник, 13.5 км, бе извършено от държавната компания "Монтажи"ЕАД. Тя бе избрана без обществена поръчка, без търг или конкурс, пак с мотива, че обектът е авариен. "Това е, защото нямаме време за процедури и обществени поръчки. Мисля, че за довеждащи водопроводи тази фирма, "Монтажи", се е занимавала", обясни тогава министърът на икономиката Емил Караниколов.

 

Тръбата беше положена за 45 дни през февруари и март 2020 г. Имаше аварии и избили тръби по време на строителните работи. "Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец", коментира тогава новия водопровод министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро, в интервю пред БНТ.

Срокът на договора е удължаван два пъти, за да се уредят документите

По изготвения идеен проект начертаното трасе на водопровода минава само през държавни и общински имоти, но се оказа, че засяга и частни. Това изисква допълнителна процедура по отчуждаването им. Заради спешността при аварийно строителство ЗУТ разрешава подробен устройствен план (ПУП) да се изработи не предварително, а по време на работата, както и да се издаде разрешение за строеж. В случая това е трябвало да стане в 60-дневния срок на договора между възложителя Областна администрация-Перник и "Монтажи" ЕАД, подписан на 6 февруари 2020 г., т.е. до 6 април.

Два дни по-късно, на 8 април зам.-министърът на регионалното развитие е издал заповед за изготвяне на ПУП за обекта "Водопровод Мало Бучино-Перник", съобщиха от МРРБ. Нищо реално обаче не е последвало.

Вместо това фирмата-изпълнител е поискала от възложителя, тогавашния областен управител на Перник Емил Костадинов (ГЕРБ), да удължи срока на договора, защото съгласувателните процедури за проектната документация били с голяма продължителност. Искането веднага е удовлетворено с още 60 дни - до 7 юни 2020 г. Оказва се, че и това не е било достатъчно и вече самият Костадинов "по уважителни причини" одобрява ново удължаване, този път с осем месеца - до 7 февруари 2021 г.

Малко преди да изтече и този срок експертът на Областна управа - Перник инж. Йонка Пеловска докладва на Костадинов в каква фаза е изработването на строителните книжа на водопровода. "Проектите за ПУП и ПУП-ПЗ сега се комплектоват от Областна администрация - Перник като пълни комплекти с всички съгласувания се внасян документацията в МРРБ за одобряване", пише тя в доклад от 20 януари 2021 г.

Година по-късно в МРРБ все още не са получили нищо. Междувременно областният управител Костадинов от е сменен още на 20 май 2021 г. със Симеон Василев (БСП). И при него нищо не се придвижва, докато в началото на февруари тази година на този пост е назначен Кирил Стоев ("Продължаваме промяната"). На въпросите на "Дневник" до областната администрация бе отговорено, че сведения дали водопроводът има документация можело да се получат само по Закона за достъп до обществена информация.

След водната криза в Перник, приключила на 26 юни 2020 г., се оказа, че незаконният водопровод е ползван по друг повод. От 10 юли до 18 септември 2020 г. вода с дебит 300 л/сек. от язовир "Бели Искър" през София е подавана до Перник, поради ремонт на стар водопровод "Клон 2". Той минава край металургичния комбинат "Стомана", за чието производство се ползва вода от язовир "Студена", по думите на кмета на Перник Владимиров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари