Внасяме от Испания тръбите за Перник

0
Част от елементи дори още не са произведени
Част от елементи дори още не са произведени Снимка: БГНЕС

България опря до внос от Испания за тръбите на новия водопровод, който трябва да бъде изграден от Мало Бучино за Перник.

"В момента се организират около 300 тира, които ще доставят тръбите", обяви след днешното заседание на кабинета министър Емил Караниколов. Караниколов уточни, че част от елементи още не са произведени, но е говорено с производителя на ден да се произвеждат по 400 нови метра, пише вестник СЕГА

На днешното си заседание правителството най-сетне прие черно на бяло решение, с които да задвижи проекта за изграждане на водопровод от Мало Бучино. Кабинетът е възложил на трима министри - на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда, да внесат общо искане до Столичния общински съвет за възмездно осигуряване на водни количества в размер на 300 литра на секунда от мрежата на София към мрежата на Перник. Премиерът Бойко Борисов е разговарял и с Камарата на строителите, които са предложили помощ за изграждането на водопровод от Мало Бучино до Перник, очаква се проектът да бъде готов още днес.

Решението на кабинета за Перник се взима на фона на закани за протести от жителите на града доближаването на мъртвия обем на язовир "Студена". Очаква се това да стане до 10-15 дни, като експертите обясняват, че дори и под това ниво ще може да се черпи вода чрез пречистване. Кметът Станислав Владимиров обяви, че е получил уверения от "ВиК Перник", че при сегашния режим вода ще има до април. Междувременно стана ясно, че във водата на Перник са открити леко завишени стойности на манган. От регионалната здравна инспекция твърдят, че това не крие сериозни рискове, но продължителен прием на вода от чешмите не се препоръчва, съобщава БНР. „Проблемът няма пряка здравна значимост, дори и при превишаване на нормата до определена степен, но е много важен за консуматора, тъй като този показател променя цвета, мътността, мириса и вкуса на питейната вода“, са обяснили от инспекцията.

Столичният общински съвет ще разгледа на извънредно заседание следващата седмица искането на Министерски съвет София да даде водопреносната си мрежа за пренасянето на вода от водосбора на яз. "Белмекен" към бедстващия Перник. Това стана ясно от думи на кмета Йорданка Фандъкова днес, когато се проведе редовната сесия на столичния съвет. По график следващата такава трябва да е на 6 февруари, но Фандъкова поясни, че ще поиска свикването на междинна среща заради кризата в Перник. "Ще изчакаме официалното предложение на МС, което трябва да дойде до СОС. Междувременно с оглед на това, че е необходимо бързо да разгледаме и да вземем решение съм поискала от "Софийска вода" да подготвят информацията и анализа за проекта във възможно най-кратък срок. Надявам се и общинските съветници също да имат съгласие следващата седмица да бъде проведено заседание, за да се обсъди и вземе решение", заяви кметът на София.

Захранването на Перник от водопреносната мрежа на София ще стане възможно чрез изграждане на 13,5 км. водопровод. Строителството на думи трябваше да почне още тази седмица, но проектът се бави въпреки уверенията, че ще бъде финализиран за максимум 45 дни. Изграждането на водопровода ще бъде възложено на държавното дружество "Монтажи" ЕАД, под шапката на "Държавната консолидационна компания". Сега спешно се издирват за закупуване необходимите тръби. Дават се различни стойности за реализиране на строителството, очаква се сумата да не надхвърли 25 млн. лв. От правителството уточниха, че сумата ще бъде отпусната на извънредно заседание на министрите, след като станат ясни параметрите на проекта.

Събитията дотук показаха, че в опит да овладеят кризата в Перник, управляващите са готови да регистрират нови върхови постижения при взимането на бързи и непрозрачни решения, без оценка на въздействието. По всичко личи, че общинските съветници ще имат малко време да разгледат документите и да се запознаят с тях. Това се различава доста от обещанията на кмета Фандъкова, дадени миналата събота, когато планът за Перник бе аносиран, че политическите сили в София ще получат "цялата документация" и достатъчно време да вникнат в нея, за да вземат информирано решение. Гласуването в СОС ще е ключово, тъй като от него ще зависи дали София ще предостави водопреносната си мрежа за пренасочването на 300 литра в секунда вода от водосборната зона на яз. "Белмекен" през яз. "Бели Искър" и през тръбите на столицата към споменатия нов водопровод от Мало Бучино и до Перник

Както "Сега" писа, пълна липса на яснота какво точно ще се обсъжда и приема вече съпровождаха в понеделник заседанието на инженерната комисия на СОС, която е водеща по проекта. На него да убеждават общинските съветници да подкрепят строежа на водопровода дойдоха вкупом министрите на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова със заместника си Николай Нанков и на околната среда Емил Димитров. Тримата обаче се появиха с празни ръце и само устно презентираха за какво изпълнителната власт смята да похарчи до 25 млн. лв. Правилникът на СОС изисква тази комисия да проведе поне още едно заседание, на което да обсъди и да гласува официално проекта за спасяването на Перник, преди той да бъде предложен на целия съвет.

От всички политически групи вече декларираха, че са готови да подкрепят помощта за съседния град, но от опозицията критикуваха кмета Фандъкова за липсата на яснота какво точно ще се гласува. Вчера общински съветник допусна, че и на предстоящите заседания на инженерната комисия и на целия СОС почти сигурно няма да се обсъждат конкретни чертежи и точни финансови разчети, тъй като за 3-4 дни е трудно такива да бъдат направени. Затова се очаква управляващите отново да продължат да настояват планът да бъде приет на доверие с аргумента, че хората в Перник бедстват и че време за губене няма. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари