Стотици се събраха на празник в Кривина

2

Стотици жители и гости се събраха на селищния празник на село Кривина.

По традиция тържеството започна с отбелязване на Деня на Ботев. На почетна стража пред паметника на загиналите във войните застанаха членове на клуб „Традиция“, облечени в четнически униформи.

За да уважат празника, дойдоха народният представител Искрен Веселинов, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, общински съветници, представители на общинската структура на запасното войнство. Пламенно слово за безсмъртното дело на поета-революционер произнесе кметът на Кривина Румен Ламбев. Искрен Веселинов говори за героизма на хилядите знайни и незнайни борци за свободата на България, за жилавия народностен дух и за традициите, които се предават от поколение на поколение и са в основата на българщината.

„Нима някой може да забрави безсмъртната фраза, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“. Нима има по-голямо признание за саможертвата в името на Отечеството от Вазовия стих „Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко бяха“. Достойният подвиг на нашите предци не бива никога да се забравя, а историята трябва да ни служи като урок за нашите действия“, подчерта в поздравлението си кметът на община Ценово д-р Петров.

Признателните потомци обсипаха паметника с венци и цветя. По традиция в памет на загиналите за свободата на България се проведе и факелно шествие с мотори. Ясното юнско небе бе озарено от залповете на продължителна и многоцветна заря.

Селищният празник продължи на следващия ден с традиционни народни борби. Всеки от победителите в отделните категории отнесе със себе си заслужена финансова премия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари