Стотина русенци посрещнаха Великден пред храма "Света троица"

7
По-голямата част от присъстващите бяха млади хора от малцинствата
По-голямата част от присъстващите бяха млади хора от малцинствата Видео: Русе Медиа

В Русе спазиха апела да посрещнат Възкресение Христово вкъщи.

Пред катедралния храм „Света Троица“, където по традиция е пълно с хора на Великден, дойдоха едва стотина души, предава Русе Медиа. Те искаха да запалят свещ от Благодатния огън и да се помолят за здраве. Тържествената служба, водена от Русенския митрополит Наум, премина при засилено присъствие на полицията и служители на КООРС, но намесата им не се наложи.

По-голямата част от присъстващите, които се бяха подредили до загражденията, бяха млади хора от малцинствата. Те бяха дошли близо час преди полунощ, с маски, но без да спазват дистанция. Това обаче не създаде проблем и при появата на владиката и свещениците от Русенска митрополия с Благодатния огън всеки имаше възможност да запали свещичката си.

Останалите присъстващи на богослужението на площада спазваха разстояние помежду си и в полунощ се поздравиха с „Христос Воскресе“. За тях Великден е един от най-светлите християнски празници, на който си пожелават по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот, да мине епидемията и всички да са здрави и щастливи.

Във Великденското си послание към вярващите митрополит Наум сподели:

От началото на настоящата година светът преживява тежкото изпитание на пандемията от непознат досега за човека и за медицинската наука смъртоносен вирус. Най-тежките дни на това изпитание преживяваме и днес – в деня на Христовото Възкресение, встъпвайки в светлите дни на Светлата седмица.Във всички тези обстоятелства ние, като вярващи, виждаме не само мъката и болката, които ни заливат от всички страни, но и знак и възможност за промяна в нашия живот – промяна към по-добро, към повече търсене и следване на Божията воля за света и всекиго от нас, да страним от онова, що е „от света“, и повече да търсим едното, което е потребно.

В тези дни на извънредни мерки срещу пандемията на изпитание беше поставена на първо място нашата любов към ближния: готовността и способността ни да жертваме онова, с което сме свикнали и обичаме, да ограничим движението и общуването си, за да спомогнем на медицинските специалисти в борбата им за победа над заразата и предотвратяване на ненужната, преждевременна смърт на мнозина човеци. Доколкото сме сторили и продължаваме да вършим всичко това, дотолкова днес ние сме Христови, но сме длъжни да бъдем отговорни, защото днес всичко зависи от нашата воля и мъдрост .

Божият мир и Неговата любов, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Христос воскресе!“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари