Стопани на избити свине може да пият по една студена вода

0
Компенсации щяло да има само за регистрирани животни
Компенсации щяло да има само за регистрирани животни

Компенсации заради африканската чума по свинете ще се изплащат само на стопани, чиито евтаназирани животни са били регистрирани.

Това съобщи вчера шефът на Българската агенция за безопасност по храните д-р Дамян Илиев.

Първото огнище на заразата у нас, която не е опасна за хората, беше регистрирано на 31 август в провадийското село Тутраканци и започна евтаназирането на животни.

Досега са унищожени 86 от тях „Вирусът носи най вече финансови загуби, в индустрията имаме близо 500 000 прасета. Колкото по-рано предприемем мерки, толкова по-вероятно е да не се разпространи от мястото, където е“, обясни Дамян Илиев.

Той допълни, че резултатите за заразата са били потвърдени в петък следобед.

Ако заразата е станала с фураж, то той е нямало законово как да бъде спрян, тъй като е с изрядни документи и водещ е принципът за свободно движение на стоки, припомни д-р Илиев. Според него най-страшното на този вирус е неговата устойчивост.

Възможно е хора да са го пренесли. Проверява се всичко, допълни шефът на БАБХ.

“Регистрираните са само в големите фирми и хората се притесняват дали ще бъдат обезщетени. Това е главният проблем. Те вече преглътнаха голямата хапка”, каза кметът на Тутраканци Росен Горанов.

Междувременно вчера кризисният щаб във Варна заседава за пореден път заради огнището на африканска чума в Тутраканци. Институциите обмислят мерки, които да попречат на заразата да се разпростре.

По данни на кризисния щаб, прасетата не са били регистрирани каквото е изискването на закона. Данните, събрани в община Провадия, сочели, че на територията на село Бозвелийско има 55 прасета, толкова са регистрирани. В Тутраканци обаче прасетата се оказали тройно повече от регистрираните.

Кметовете на всичките 44 села в община Провадия са предупредени да предприемат преброяване на прасетата в личните стопанства, за да се разбере реалният им брой. Това заяви градоначалникът на Провадия Филчо Филев и допълни, че кметовете на селата ще бъдат заставени да проведат и разяснителна кампания сред населението, за да може хората да са запознати с мерките, които се вземат.

Дворовете на всички стопани, чиито прасета са умъртвени, са били дезинфекцирани.

Очаква се да бъдат взети проби от всички 55 прасета в село Бозвелийско, намиращо се в близост от Тутраканци. След това пробите ще бъдат изпратени за изследване в София. До момента в Бозвелийско няма открити болни животни каза пред БНР областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му най-важният въпрос е дали заразата е излязла от село Тутраканци или не.

"Може би трябва в 10-километровата зона да се забрани въобще ловуването на всякакъв вид животни. Там обаче е разрешен вносът на хранителни продукти, включително и месо, след като се докаже произходът на стоката и се направи дезинфекция на колите", посочи Пасев.

Той добави и че забраната за ползване на фураж от Тутраканци остава, поне докато не мине инкубационният период, който продължава между 15 и 20 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари