Стефан Тафров: Русе - Бяла е един от най-опасните пътища у нас

8
Две тежки катастрофи на Русе - Бяла взеха жертви. Статистиката е безпощадно ясна
Две тежки катастрофи на Русе - Бяла взеха жертви. Статистиката е безпощадно ясна Снимка: Кадър от Русе Медиа

Две тежки катастрофи на Русе - Бяла взеха жертви. Статистиката е безпощадно ясна. Русе - Бяла е един от най-опасните пътища у нас

Стефан Тафров заяви, че мерките на МВР не действат в пълна степен. Според него единстwеното решение да се облекчи трафика на тежкотоварните автомобiли, идващи от Дунав мост - Русе, е да се построи магистралата Велико Търново - Русе.

Декларация, свързана с произшествията по пътя Русе-Бяла и изграждането на бъдещата магистрала Русе - Велико Търново, прозвуча от трибуната на Народното събрание. Тя бе от името на парламентарната група на „Демократична България“ и бе прочетена от депутата Стефан Тафров, избран от Русенския избирателен район.

Темата за магистралата се повдига за втори път в рамките на седмица на заседание на парламента, след като на парламентарен контрол депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков поиска информация от регионалния министър докъде е стигнал проектът и кога ще има нов път, а от вътрешния министър – за броя на тежките пътни инциденти по пътя Русе-Бяла.

В декларацията Стефан Тафров припомни, че само за няколко дни на пътя Русе-Бяла станаха две тежки катастрофи с трима загинали, сред които и 5-годишно дете.

„Трагичните събития напоследък не са изолирано явление. Статистиката от последните години е безпощадно ясна. Пътят Русе-Бяла е един от най-опасните на страната. Въпреки усилията на МВР относно сигнализацията на пътя, организацията и контрола на пътното движение в този участък жертвите не намаляват. Особено с мрачна слава се е сдобило кръговото кръстовище при град Бяла. Несекващият поток от тежкотоварни камиони, прекосяващи Дунав мост в двете посоки, натоварва допълнително този път и прави придвижването по него още по-рисково. Отдавна е ясно, че единственият начин да се ограничи смъртността по този път е да се построи магистралата Русе-Велико Търново. Нейното построяване ще има положителен ефект и върху инвестициите, и икономическото развитие на Русенска и Великотърновска област и Северна България“, каза Тафров.

„Демократична България“ настоява да се ускори проектирането и строежът на бъдещата магистрала, която засега се предвижда да бъде построена едва 2027 г, след като години наред е отпадала от инвестиционните приоритети на правителството. „Бездействието пред ненормално високите равнища на смъртност по пътя Русе-Бяла става нетърпимо повече отвсякога. Парламентарната група на ДБ призовава всички народни представители да сложат край на този скандал и да направят необходимото да ускорят строежа на магистралата Русе-Велико Търново“, се казва още в декларацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари