Становище на УМБАЛ "Медика" за източване на здравната каса

7
Ръководството на лечебното заведение категорично заявява, че пациентката е претърпяла операция
Ръководството на лечебното заведение категорично заявява, че пациентката е претърпяла операция

УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” поиска право на отговор във връзка със случая за източване на НЗОК, който стана известен днес.

В редакцията на Dunavmost получихме писмо от лечебното заведение.

Публикуваме го без редакторска намеса:

Ръководството на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” ООД, на основание чл.18, ал.2 от Закона за радиото и телевизията, предоставя отговор във връзка с изнесена информация в сайта на БНР „Проверяват случай в Русе със съмнения за фалшива операция“, публикувана на 26.09.18 г. в 13:41 часа, която пряко засяга престижа и  доказано доброто име на представляваното от мен лечебно заведение.

За какъв коментар може да става дума, при положение, че към настоящия момент, е в ход проверка от сериозни инстанции, като Изпълнителна агенция „Медицински одит”, Прокуратура и НЗОК!? Считам за некоректно едностранното изнасяне на факти и твърдението на репортера, че от страна на Медика е съставен документ с невярно съдържание и е на лице облагодетелстване. Далеч от професионалната терминология звучи изявлението на уважавания русенски лекар доц. д-р Хубчев, че пациентката, след изписването й от лечебно ни заведение „малко се е оправила”.  

Коментар в медийното пространство от този род, като и заключението за неизвършена интервенция, на база липсата на видим белег в коремната област считам за крайно несериозен. Да изнесеш пред обществото непълна информация, която в този момент подлежи на проверка и да твърдиш, че лекари – колеги са излъгали относно извършена интервенция говори много за взаимоотношенията в съсловието. Опазването и стабилизирането на здравето на пациента остава на заден план. Водени от желанието си да не изнасяме лични данни, свързани със здравословното състояние на пациент, не си позволихме да коментираме пред медиите информация, попадаща в категорията „чувствителни данни”.

Да, Медика твърдо застава зад лекарите, които работят в лечебното заведение. Използвайки законови средства ще опровергаем всички твърдения, които уронват престижа и професионализма на медиците, ангажирани със случая.

Да, Медика отказа на репортера Ася Пенчева да разговаря по случая, тъй като искането постъпи по време на проверка, осъществявана от екип на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Професионализмът ни не ни позволи да изнасяме информация. Нещо повече, няма причина да се притесняваме от извършеното в лечебното заведение. Адекватността на лечението, проведено от  УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” ООД и УМБАЛ „КАНЕВ” АД предстои да се уточни от контролните органи.

Въз връзка с обвиненията за „защита“ уточняваме, че от началото на годината УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” ООД е била обект на 19 (деветнадесет) проверки от страна НЗОК/РЗОК. В случаите, в които са установени несъответствия с нормативните документи са ни наложени съответните финансови санкции.

РЪКОВОДСТВОТО НА ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВА, ЧЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПАЦИЕНТКАТА, КОЯТО Е ОБЕКТ НА ИЗЯВЛЕНИЯТА В РЕПОРТАЖА, Е ИЗВЪРШЕНА ИНТЕРВЕНЦИЯ В УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” ООД, СЪОТВЕТСТВАЩА НА ВПИСАНОТО В СЪПРОВОЖДАЩАТА МЕДИЦИНСКА ДОКУМЕНТАЦИЯ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари