Срокът за Гърция изтече, какво следва?

0
Гръцката държава става първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ
Гръцката държава става първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към МВФ

Гърция така и не успя да извърши до сряда 01:00 ч., плащане по своя дълг към Международния валутен фонд (МВФ). Съседите трябваше да преведат 1,5 милиарда евро. Така гръцката държава става първата развита страна, която натрупва просрочено задължение към кредитната институция. Освен тази вноска, тази година Атина трябва да преведе още 5.4 млрд. евро от общо 21 млрд. евро дълг. Следващата вноска трябва да се направи през август.

Часове преди изтичането в 1.00 часа тази нощ на втория помощен пакет, подкрепен от МВФ, ЕС и ЕЦБ, и предвидените за удължаването му близо 16 млрд. евро правителството на Алексис Ципрас изпрати ново предложение. То се касае за трети помощен пакет - гръцкият премиер поиска 29 млрд. евро, за да може Гърция да плати дълговете си до 2017 г. От Еврогрупата обаче не намериха това предложение за рентабилно и го отхвърлиха. 

Късно снощи финансовите министри на страните, които използват еврото, (еврогрупата) не се съгласиха да продължат програмата за помощ на Гърция, съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб. "Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той.

Еврогрупата обсъждаше възможността да даде на Гърция отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли, съобщи европейски източник.

Около 30 000 души се събраха в центъра на Атина вчера след обяд, за да подкрепят референдума на 5 юли. Протестиращите подкрепиха бюджетните мерки и поисканите реформи от международните кредитори. В понеделник се събраха 13 000 души срещу предложенията на международните кредитори. Данните за броя на участниците са на полицията. Ако не се стигне до споразумение, страната е изправена пред най-грандиозния фалит в съвременната си история.

Онова, което чака гърците е излизане от Еврозоната, но правителството досега показваше увереност, че подобен сценарий не съществува. Възможно е обаче да бъдат постигнати договорени условия за такава стъпка, въпреки неколкократните заявления от страна на Ангела Меркел, че излизането на Гърция от Еврозоната не е решение. Гръцкото правителство ще остави гражданите да решат на 5 юли как страната да излезе от сложната ситуация - да приеме мерките на кредитните институции или да ги отхвърли ги категорично.

Междувременно гърците се разделиха на две - вече няколко пъти граждани излизат на многохиляден протест, подкрепящ позицията на Ципрас, която е, че мерките са форма на "шантаж" и не могат да бъдат въведени толкова шоково и друг, на който хората поискаха Гърция да остане част от Еврозоната и да се съобрази със съветите на банковите институции.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари