Средната заплата в София е вече над 2000 лева

0
Това е около 33% повече от средното за страната
Това е около 33% повече от средното за страната Снимка: Dunavmost, архив

В ИТ сектора средното възнаграждение в София достига 4000 лв.

През 2021 г. средната заплата в столицата е надминала 2000 лв., изчисляват от Института за пазарна икономика. По техни данни заплащането в София е около 33% повече от средното за страната, информира bTV

"Запазва се темпът на растеж на средната заплата в столицата с около 10% на година, което е характерно и за останалата част от страната", каза икономистът Петър Ганев. По думите му в сектора на информационните и комуникационните технологии средната заплата в София е най-висока - 3600 лв., като според икономиста най-вероятно вече достига 4000 лв.

В сектора на финансовите дейности и банките средната заплата е 2500 лв., при професионалните дейности - около 2400 лв., в държавното управление - около 2000 лв.

Най-ниските заплати в столицата остават в хотелите и ресторантите.

„Това е единствената средна заплата в София през 2020 г., която е под 1000 лв., като трябва да се отчете и сериозният размер на сивия сектор в хотелиерството и ресторантьорството“, коментира Ганев. Той обобщи, че, независимо от разликите през 2020 г., както и през миналата година, се наблюдава ръст на средната заплата във всички сфери в София.

Общо 750 000 са наетите лица в София през миналата година. Най-много са в търговията - 146 000 души, следвани от сектора на информационните и комуникационните технологии, където са наети 88 000 лица. Тази бройка продължава да расте, коментира експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    1
    русенец
    Стига сте ни навирали IT сектора в очите, кажете колко процента от работещите в София са в държавната администрация? Колко е средната заплата в държавния и частния сектор, както и по браншове. А колко е по министерства и разни знайни и незнайни НПО-та? Повече от половината работещи в Бг на трудов договор вземат минималната заплата. Колко са работещите на заплата, малко по-висока от минималната не е ясно. Всички знаем, че парите са в София, всички знаем, че не са в IT индустрията, а в държавната сфера. Щом и русенски "бизнесмени" станаха държавни чиновници - нещата са ясни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари