Собственик на нощен клуб: Защо не затварят фабриките с по 200 човека?

0
Кантарджиев бил гледал изследване в Тексас, а гледа ли как държавите в Европа субсидират бизнеса?
Кантарджиев бил гледал изследване в Тексас, а гледа ли как държавите в Европа субсидират бизнеса?

"Защо затварят нощните заведения, а не фабриките, в които ежедневно се откриват огнища на коронавирус?" 

Това коментира пред Радио „Фокус” - Пирин Димитър Шалявски, собственик на нощно заведение в Благоевград във връзка с решението на Областния оперативен щаб за затваряне на дискотеки, барове и други подобни.

„Наистина ли си мислите, че в 21 век нощните заведения са основния преносител на коронавируса? По-голяма глупост просто не знам как може да се измисли. Доста цехове работят с по 200 човека, кихат и кашлят вътре, доста офиси също, но накрая се оказва, че като отидеш на дискотека и вирусът започва да пее и танцува и се разпространява със скоростта на светлината. Имайте предвид, че в дискотеките, хората, които идват са от най-малко опасната група. Нали знаете, че при нас идват хора на възраст от 18 до 40 години. Погледнете малко статистиките”, каза още Шалявски.

Според него действително трябва да се взимат мерки за борба с коронавируса, но те трябва да са адекватни и реално да има резултат от тяхното прилагане. „Ако след 14 дни няма никакъв спад в заболелите какво ще правим? Какво почваме да затваряме – да затворим общината, всички държавни институции. Там не работят ли хора? Или това е нощен вирус? Да затваряме всичко. Искам да попитам ако след 14 дни няма спад на заболелите, какво правим ние? Ние в момента оставяме едни 120 хил. души на улицата. Явно пак трябва да се редим на опашки, да пращаме хората по борсите”, посочи той.

Шалявски отбеляза, че затварянето на нощните заведения, особено в Благоевград, ще има тежки последици върху икономиката. Той уточни, че към тях не работят само хора на трудови договори, но и много такива, които се само осигуряват. Освен персонала на заведенията, от този бизнес се издържат изпълнители, балети, сценографи, охранителни фирми и много други.

Тези хора остават буквално на улицата. Въпросът не е дали ние затваряме, а дали от това ще има ефект. Аз съм готов да затворя и за 15 месеца, ако проблемът действително е при нас, но няма никакво доказателство, че дискотеките са клъстъри на разпространение на вируса. Защо се оглеждат в нас, а не във фабриките, в които всеки ден се откриват огнища с по 20, 40, 100 заболели”, каза още той.

Собственикът на нощно заведение от Благоевград прибави, че затварянето на нощните заведения ще има лавинообразен ефект, в негативна посока, и за много други отрасли, които поддържат икономиката в града и въобще в страната. „Нали знаете, че тук основния поминък са заведенията. Нека говорим действително – трябва да се пазим, трябва да пазим хората, които имат проблеми. Те са в опасност. Но няма нужда да се нагнетява напрежение. Нощните клубове били клъстерите, твърди проф. Кантарджиев. Гледал изследване в Тексас, а гледа ли какво правят в Европа – затварят някой бизнес, държавата веднага ги субсидира”, коментира той.

Шалявски отбеляза, че до този момент не е чувал за огнище на вируса, което да е установено при персонал в нощно заведение. „Сега затворят нощните заведения, утре ще затворят и дневните. Като се затворят и те, ще се затворят и магазините за дрехи и обувки, защото хората нямат нужда от дрехи и обувки като са затворени. Лека по лека започва да се ограничава и с храненето. Това нещо ще се отрази на всички до момента, в който ще си кажем, че нещо не е кой знае както трябва. Тогава ще излязат 340 хил. на улицата, обезверени, и тогава ще питам кой какво ще ми обяснява в Тексас какви изследвания били правили”, заяви собственикът на нощно заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари