Можем ли да се заразим с КОВИД-19 в заведение

0
Причините да се заразите в заведение са няколко: лош въздушен поток, трудности при дистанциране от другите и продължително излагане на вирусните части
Причините да се заразите в заведение са няколко: лош въздушен поток, трудности при дистанциране от другите и продължително излагане на вирусните части

В Абърдийн, Шотландия заразата плъзна в пъб. В Прага, Чехия бе нощен клуб. В Калифорния, САЩ - църква. Това доведе до въпроса - защо коронавирусът се разпространява на на едни места по-бързо, отклокто на други?

Проф. Деви Шридхар, председател на катедрата по глобалното обществено здраве в Университета в Единбург, казва, че има някои ключови фактори, които повишават риска от заразяване с коронамирус. Сред тях са лош въздушен поток, трудности при дистанциране от другите и продължително излагане на вирусните части, посочва dnes.bg

Проучване, публикувано през юни, показва, че повечето клъстери от инфекция са свързани са свързани със затворени места, като фабрики и търговски зони. То също така показва и кои са факторите, които могат да увеличат шанса от зараза с COVID-19, като ниските температури в месокомбинатите, продължителната близост между работниците и необходимостта да се повишава тон, за да се надвика шума от машините.

До подобен извод стигна и едно проучване от Япония. "Много клъстери на COVID-19 бяха свързани с тежко дишане в непосредствена близост, като пеене на караоке партита, аплодисменти в клубове, разговори в барове и упражнения в гимнастически салони”, гласи то.

Ала все повече ресторанти, барове и закрити зали отварят по целия свят. Опасни ли са те?

“Баровете и ресторантите са опасни, а това се дължи на условията вътре - лоша вентилация и пренаселеност”, казва Шридхар и добавя, че безпокойството нараства заради факта, че коронавирусът може да бъде разпространен от фини частици, известни като аерозоли. Има много сигнали за зараза в ресторанти, включително и един случай в Китай, в който аерозолите бяха разпръснати между масите от климатика.

“Да, много зависи от това каква е вентилацията на ресторанта. И все пак съм на мнение, че претъпканите заведения не са добра идея”, казва Шридхар пред The Guardian. А притеснението на учените се засилва и от още един факт - когато клъстер се появи в училище или на работното място, е лесно да проследиш от къде е плъзнала заразата. Но повечето държави в Европа нямат добра система за проследяване на контактите, така че, ако коронавирусът се е разпространил масово из посетителите на един бар, то те трудно биха били намерени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари