Симовата мелница остава в историята!

9
Още едно русенско предприятие с над 100-годишна история отива в небитието
Още едно русенско предприятие с над 100-годишна история отива в небитието

Още едно русенско предприятие с над 100-годишна история отива в небитието.

Построената през 1915 година Симова мелница вече е полуразрушена, а строителната бригада има за задача максимално бързо да разчисти терена на кръстовището на „Цар Освободител“ и „Христо Ботев“, така че върху него да се построят нови бизнес сгради.

Какви точно ще са те, вестник „Утро“ не може да потвърди със сигурност, тъй като различни източници посочват два варианта - складови помещения или супермаркет на „Лидл“.

Мелницата на „Алемит“ ООД се продаваше няколко години, без да се намери купувач, който да продължи дейността й. Нов собственик вече има, но той не смята да се занимава с мелене на брашно.

Затова емблематичната за Русе сграда се събаря и след още някое поколение русенци вероятно ще се чудят защо мястото се нарича „Симовата мелница“ или пък ще му измислят ново име.

Мелница „Алекси Митев“ е построена през 1915 г. от братята Алекси, Симо и Коци Митеви. Те идват в Русе още преди Освобождението от Тетово (Македония), работят като фурнаджии и успяват да се замогнат. През 1940 фирмата им става акционерно дружество с капитал 6 млн. лева и осем акционери. Национализирана е през 1947 г. и заедно с други подобни предприятия влиза в Обединени държавни мелници „Начо Иванов“.

През 1992 г. собствеността е възстановена на наследниците на бившите собственици. През последните години собствениците са над 15, като най-голям дял от 22,2% има 89-годишният Симеон Митев. Раздробеният между толкова хора капитал, голяма част от които нямат нищо общо с мелничарството, е една от трудностите, с които предприятието трябва да се справя. В крайна сметка проблемите стават непреодолими и мелницата спира работа. След продажбата й за ликвидация е обявено и дружеството „Алемит“ ООД. Дейността му е официално прекратена на 27 декември 2019 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари