Кой е създателят на прочутата сладкарница "Тетевен" в Русе?

9

Една от най-емблематичните сладкарници, която няколко поколения русенци помнят, е сладкарница “Тетевен”

 Малцина се питат каква е нейната история и кой е неин основател. Това е Братан Йотов Ревенски – сладкар от Тетевенско, който се преселва в Русе около 1910 година. Първоначално сладкарницата се помещава в сградата на Доходното здание, за което свидетелства реклама във вестник от 1912 година, празказва Градоред.

През 1918 година Братан Ревенски разширява дейността си – закупува съседната ъглова сграда и основава гранд хотел „Тетевен“, а сладкарницата измества на партерния етаж на зданието. Сградата е строена по поръчка на индустриалеца Андре Тюрио в края на 19. век – богат индустриалец с френски произход. Сградата на гранд хотел и сладкарница „Тетевен“ са образец на европейското влияние както отвън, така и отвътре. Сладкарница „Тетевен“ следва примера на виенските сладкарници – стилно обзаведена, предлагаща първокласно обслужване и сладкиши собствено производство.

Братан Ревенски е един от основателите на Съюза на хотелиерите в България и учител на поколения български сладкари. Сладкарницата работи почти 80 години до началото на 90-те години на ХХ век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари