Ще се промени ли регламентът за награда ”Русе”

2
Остра полемика в общественото пространство предизвикаха тазгодишните "Награди Русе"
Остра полемика в общественото пространство предизвикаха тазгодишните "Награди Русе"

Наградите "Русе", които се връчват всяка година за постижения в областта на изкуството и образованието, станаха повод за сериозна дискусия, отбелязва БНР

На 24 май при спазване на всички ограничителни мерки бяха връчени най-високите отличия на Русе, наградите, които носят името на града. Със статуетката на скулптура Георги Радулов се сдобиха още 15 достойни граждани, всеки от които със свой принос към науката и културата. Церемонията е предавана онлайн чрез платформата YouTube в канала на общината "Култура Русе".

На следващия ден статия в регионалния вестник "Утро" на журналистката Нели Пигулева предизвика полемика в културните и просветни дейци. С майсторското си остро перо тя постави въпроса: Как принципът - за всекиго по нещо - обезличава наградите "Русе". На заседание на Общественият съвет по култура е проведена дискусия за статута на тази награда.

Един от носителите на наградата, директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. Николай Ненов коментира, че е необходимо преразглеждане и броят им да бъде съкратен наполовина.

"Наградите са изобилни и детайлни. Разбира се аз помня предишните прения по темата, тогава имаше смисъл, но днес няма достатъчно хора, които да получават наградите и само служебното им раздаване вече не стига", допълни Ненов.

Директорът на "Арена Медиа" Димитър Липовански получи годишната Награда „Русе“ за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата. Според него трябва да се направи диференциация по жанрове.

"Трябва да бъдат много внимателно написани нещата, много изразени критериите, по които се оценява, публичност на журито, което оценява", коментира Димитър Липовански.

Директорът на Драматичния театър в Русе и общински съветник Орлин Дяков е категоричен, че промяна трябва да има: "Ако променяме наредба 17 в раздела за награди "Русе", трябва да решим едно нещо - дали променяме философията и наградите да са малко, но много по-стойностни или имаме награди за всички и за всеки."

Ива Чавдарова, която е началник на отдел "Култура" и директор на Фестивала "Мартенски музикални дни", коментира, че винаги има нужда да се обсъжда регламента за награда "Русе".

"Може би неслучайно в големите центрове се търси разнообразие в статута на наградата и продиктувано вероятно от желанието наградите да обхванат широките полюси на представените изкуства, културни субекти в съответния културен център, за това лично за мен надделява усещането да търсим по-широката палитра", коментира Чавдарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари