СЕМ започва да следи съдържанието в интернет до 2 месеца

0
На мониторинг ще подлежат, освен платформите за споделяне на видео като Facebook и YouТube, но и онлайн медии, които излъчват на живо, произвеждат собствени видеа или пък имат авторски предавания и студио с образ и звук
На мониторинг ще подлежат, освен платформите за споделяне на видео като Facebook и YouТube, но и онлайн медии, които излъчват на живо, произвеждат собствени видеа или пък имат авторски предавания и студио с образ и звук Снимка: БГНЕС, архив

Ще бъдат назначени и нови хора за мониторинг на социални платформи и сайтове

Опасно за деца съдържание, реч на омразата, расизъм и ксенофобия, призиви за насилие, нагнетяване на етническо напрежение, дори и сексизъм - това ще са част от нарушенията в онлайн пространството, за които ще следи Съветът за електронни медии (СЕМ), според новите правомощия на регулаторния орган, пише Клуб Z.

В момента там тече трескава подготовка - набират се нови служители за мониторинг, след дни започва да се събират уведомления от сайтове, анализира се информация от агенции, които правят рейтинги на най-посещаваните медии в българското онлайн пространство.

"До два месеца започваме работа", съобщи пред Клуб Z Бетина Жотева, председател на СЕМ.

В края на декември влязоха в сила промените в Закона за радио и телевизията (ЗРТ), с които бяха адаптирани към българското законодателство новите текстове на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги. До момента под регулацията на СЕМ попадаха единствено електронните медии – радио и телевизия, а техните задължения за качество и отговорност за съдържанието са разписани в ЗРТ. В обхвата на закона обаче вече влизат и онлайн медии и социални мрежи, които имат оригинално видеосъдържание.

Новите разпоредби задължават дори онлайн медиите да спазват и професионалните стандарти, описани в Етичния кодекс на българските медии, разработен от Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“ и националните етични правила за реклама и търговска комуникация, разработени от Сдружение „Национален съвет за саморегулация“.

На мониторинг ще подлежат, освен платформите за споделяне на видео като Facebook и YouТube, но и онлайн медии, които излъчват на живо, произвеждат собствени видеа или пък имат авторски предавания и студио с образ и звук. Ако видеата са елемент от съдържанието на публикацията в даден сайт, то онлайн медията не попада под мониторинга на СЕМ. Ще е под наблюдение обаче, ако сайтът има отделна секция, в която се събират видеа. Т.е. те са подредени в своеобразен каталог и могат да бъдат лесно потърсени и намерени като отделно съдържание. Само звук е извън обхвата.

По думите на Жотева за големите световни онлайн платформи СЕМ е ще можем само да сезира централите на YouTube и Facebook, например.

"Тоест, ние когато забележим, че има някакъв такъв клип със съдържание, противоречащо на ЗРТ, изпращаме сигнала до централата, където вече се решава, каква да е съдбата на този клип", уточни тя.

Преди да започне същинското наблюдение СЕМ ще даде срок от 10 дни на онлайн медиите да подадат уведомление, че поддържат и отделно собствено видеосъдържание. Съветът ще поддържа и публичен регистър, чиято информация ще се споделя с Европейската комисия.

Бетина Жотева посочи, че регулаторният орган няма как да следи цялото онлайн пространство и ще се съсредоточи към най-големите сайтове и платформи. Изрази и надежда СЕМ да бъде сезиран от граждани, когато видят нарушители в интернет. А когато попаднат на онлайн медия, която нарушава разпоредбите на ЗРТ, но е без собственик и адрес за кореспонденция, ще се подават сигнали до звеното за киберпрестъпления на ГДБОП.

За нарушителите на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията ще има и глоби, предупреди Бетина Жотева. Някои от тях достигат до 30 хил. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари