Сдружение „Зограф”: Ремонтът на храм “Св. Александър Невски” е крайно належащ, за разлика от този на площада край него

0
Защо се прави скъп ремонт на площада, вместо на храм-паметника “Св. Александър Невски”, недоумяват в Сдружение „Зограф”
Защо се прави скъп ремонт на площада, вместо на храм-паметника “Св. Александър Невски”, недоумяват в Сдружение „Зограф”

Защо за частичния и изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храм-паметника “Св. Александър Невски” в София ще се похарчат в близките месеци цели 21,4 милиона лева, а не примерно само 7 или 8 милиона, пита Сдружение „Зограф”.

Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” - най-големият православен храм на целия Балкански полуостров, спешно се нуждае от ремонт и конструктивно укрепване, а безценните му стенописи, дело на именити творци от ранга на проф. Виктор Васнецов, акад. Николай Бруни, Василий Савински, Антон Митов и проф. Иван Мърквичка - от почистване и умела професионална реставрация, напомнят от Сдружение „Зограф” . Укрепването на конструкцията на величествения храм, камбаните на който за първи път са прозвучали през месец март 1913 г. при превземането на Одринската крепост, е повече от наложително, още повече и след земетресението от 22 май 2012 г. в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което се усети много силно и в столицата. Разбира се, преди да се пристъпи към цялостна реставрация на стенописите в патриаршеския храм, задължително трябва да бъдат отстранени течовете от покрива, както и всички пукнатини по стените и сводовете, тъй като влагата и мухълът са най-сериозните врагове на фреските в катедралата – великолепни образци на християнското изкуство, допълват от от Сдружение „Зограф”. Както е известно, храм-паметникът „Св. Ал. Невски“ е архитектурен, мемориален и художествен паметник на културата от национално значение, но уви, в бюджета на Министерство на културата за 2019 г. не се е чуло да са предвидени целеви средства за стартирането на този негов спешен ремонт, който вече не търпи никакво отлагане и протакане във времето, посочват от гражданското сдружение. Но докато всички сме в трепетно очакване на отпускането на необходимите средства от страна на институциите за спасяването на патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ и на уникалните му стенописи, Столична община с разрешението на НИНКН и Министерство на културата подхваща ремонт със сериозно европейско финансиране на...площада край катедралата/!/, констатират с учудване и недоумение от Сдружение „Зограф”. Нима така сме си надвили на масрафа, че насочваме цели 21, 4 милиона лева /в това число и немалко средства на българските данъкоплатци/ за реновиране на пространството край храма и най-вече - за подмяна на тротоари, а в същото това време сякаш забравяме,че ремонтът на самата патриаршеска катедрала е повече от належащ и именно той би следвало да е приоритетен, питат от гражданското сдружение, като задават и логичния въпрос защо институциите не си направиха труда през последните няколко години да потърсят европейско финансиране за конструктивно укрепване и реставрация на храм-паметника „Св. Ал. Невски“, който е символ не само на българската столица, но и на цяла България.

През миналата седмица отговорни фактори от Столична община неколкократно разясниха, че предстои да бъде извършен само частичен, изключително консервативен ремонт с минимални намеси на пространството край храма “Св. Александър Невски”, като ще се подменят единствено плочите по тротоарите и осветителните тела на знаковия площад, отбелязват от Сдружение „Зограф“. В тази връзка гражданското сдружение настоява на официалния сайт на общината още в близките дни да бъде качена цялата проектно-сметна документация за извършване на ремонтните дейности при обновяването на т.нар. "Зона 4", която е част от изпълнението на проект "Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София", финансиран по ОП "Региони в растеж" 2014 – 2020. Щом като за „частичния“ и „много консервативен“ ремонт на площада край патриаршеската катедрала ще се харчат цели 21,4 милиона лева, немалък процент от които са и национално съфинансиране, редно е столичани да се убедят с очите си, при това черно на бяло, че този сериозен финансов ресурс ще бъде усвоен напълно прозрачно, целесъобразно и само и единствено по предназначение, изтъкват от гражданското сдружение. Данъкоплатците са в правото си да знаят как и за какво ще бъде похарчен буквално всеки един лев при реализацията на проекта на архитектурно бюро А.Д.А. за обновяването на "Зона 4" , подчертават от гражданското сдружение и същевременно изразяват надежда тези средства да не се дават за закупуване и монтаж край храм-паметника „Св.Ал. Невски“ на скъпи и със спорна естетика бетонни пейки - паралелепипеди с кошчета за боклук в средата, каквито се появиха изненадващо на обновените площад „Славейков“ и площад „Гарибалди“ в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари