Най-малката катедрала в света е в Румъния

0
Храмът се намира в Букурещ
Храмът се намира в Букурещ Снимка: БТА

Храмът се намира в Букурещ

Най-малката катедрала в света се намира в Румъния. Тя е разположена на улица “Полона” 50 в Букурещ, предава БТА. Широка е пет метра, висока е 16 метра и заема площ от около 110 кв.м. Построена в молдовски стил, тя е "вдъхновена" от църквата "Свети Георги" в Бая, основана от владетеля Стефан чел Маре (Стефан Велики).

“Държим рекорда на Гинес от март 2022 г.”, казва ми гордо свещеникът, който ме посреща в храма и ме благославя, а после допълва Пространството е достатъчно, за да побере цялата вяра на 150-те души, които идват да се молят тук”.

И макар че земетресения и бомбардировки са унищожили много от оригиналните вътрешни декорации, иконостасът е непокътнат, а стените са реставрирани.

“Свети Василий Велики” всъщност е първата румънска гръко-католическа църква, построена в Букурещ през 1909 г. по план на архитекта Николае Гика-Будещи, който е проектирал и Музея на румънския селянин и по инициатива на римокатолическия архиепископ Реймунд Нецхамер за общността на гръкокатолиците, дошли по тези места.

През 1948 г. комунистическият режим забранява гръко-католическите богослужения, конфискува църкват и я предоставя на православната църква. Така е до есента на 2006 г., а през 2008 г. църквата е издигната до ранг на катедрала. Церемонията по встъпването в длъжност на първия епископ на Букурещката епархия на “Свети Василий Велики” е на 30 август 2014 г.

Предишният рекорд за най-малка катедрала в света, който беше включен в Световните рекорди на Гинес от 1984 г., се държеше от църква в Хайлендвил, САЩ, но храмът затвори врати на 1 ноември 2010 г.

Всяка катедрала е и църква, но не всички църкви са катедрали, обясняват местните експерти. Терминът „катедрала“ произлиза от думата “катедра”(на гръцки: καθέδρα – кресло, трон, седалище), тъй като това е църквата, в която се помещава седалището (катедрата) на епископа, който се грижи за съответната епархия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Йорданка Благоева
    Румънците са много по-религиозни от нас незавивисимо от какво вероизповедание са православни католици евангелисти протестанти .Най-ревностните християни са те в Европа Поляците и Румънците са много набожни хора.Ставала съм свидетелка влаха спира мерцедеса си когато минава през църква и се кръсти.НЕ МОЖЕМ ДА ГИ СТИГНЕМ ТИЯ ХОРА!!!!!!!!! БРАВО НА ВЛАСИТЕ РУМЪНЦИТЕ!!!!!!!1
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари